RSS

You are here

Михајловићева: Србија спремна да отвори авио-саобаћај, договарамо се са Европом

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је наша земља спремна да отвори авио-саобраћај, али да ће се то догодити у договору са Европом, с обзиром на то да још увек нигде нема путничких летова.

 

„Наши авиони, посада и аеродроми спремни су да започну летове, али како се будемо заједнички договарали са Европом, тако ћемо и отварати летове. По неким препорукама, говоримо о интервалу између 15. и 18. маја. Важно је и да знамо да Аеродром „Никола Тесла“ ниједног тренутка није био затворен, да је „Ер Србија“ довезла 15.000 наших грађана из различитих делова света, као и да је допремила 2.500 тона хуманитарне помоћи“, рекла је она.

 

Михајловићева је указала и на то да ће се у путничком авио-саобраћају водити рачуна о мерама безбедности, у складу са препорукама лекара.

 

„Све мере које доносимо у складу су са ставом лекара и струке. Што се тиче мера безбедности у авио-саобраћају, сви који буду желели да путују мораће да имају тест на корону који није старији од 72 сата, а када слете ићи ће у изолацију“, рекла је она.

 

Потпредседница Владе апеловала је на грађане да буду опрезни и не купују авио-карте које већ сада нуде неке лоу-кост компаније, имајући у виду да држава још није издала ниједно одобрење за рад.

 

„Да би било који авион полетео или слетео на наш аеродром потребно је решење министарства и директората за цивилно ваздухопловство. Ми таква одобрења за рад никоме нисмо дали и врло је ризично сада куповати карте, јер није сигурно када ће летови кренути“, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе указала је и на то да авио-саобраћај свуда у свету трпи штету, која се у Европи процењује на 160 милијарди евра, док је у Србији штета до сада око 30 милиона евра.

 

„У овој ситуацији се показало колико је важно да имамо националну авио-компанију, која је у време пре кризе повећала и приходе и број путника. „Ер Србија“ обавља веома важан посао у време епидемије и на реду је држава, да им омогући услове да раде и да им помогне да што лакше изађу из кризе “, закључила је Михајловићева.