RSS

You are here

Михајловићева: Србија ће ове године још напредовати на Дуинг бизнис листи

Србија ће, извесно је, на наредној Дуинг бизнис листи Светске банке остварити напредак, оцењено је данас на заседању Радне групе за унапређење пласмана Србије на тој листи, а којом председава потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.
 
Србија је у прошлој години напредовала на тој листи, која рангира 189 земаља света, за чак 32 позиције, са 91. на 59. место.  
 
На састанку је оцењено да ће ове године наша земља остварити напредак у пет области, а најбољи резултати су, како је речено, остварени у категоријама које се односе на издавање грађевинских дозвола и плаћање пореза. 
 
Оцењено је да је у области грађевинских дозвола урађена највећа реформа од пет наведених, међу којима су и области: отпочињање пословања, прикључење на струју, упис права својине и плаћање пореза.
 
Бољем пласману у поменутих пет области махом доприноси увођење електронских сервиса, а на састанку је уочено и неколико области у којима у претходном периоду Србија није напредовала.
 
Зато је потпредседница Михајловић најавила формирање радне групе која ће износити мишљење о реформским законима пре него што нацрт тог прописа буде упућен Влади Србије на усвајање.
 
„Тако ћемо осигурати још бољи пласман наше земље приликом наредних рангирања на Дуинг бизнис листи“, поручила је потпредседница Михајловић.
 
Наредна Дуинг бизнис листа Светске банке, која мери и рангира реформске резултате и услове пословања у 189 земаља света, биће ускоро објављена.