RSS

You are here

Михајловићева: Србија ће помоћи Републици Српској да уведе е-дозволе

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са министрима Републике Српске задуженим за просторно уређење, грађевинарство и екологију и за саобраћај и везе, Сребренком Голић и Неђом Трнинићем, о сарадњи у области грађевинарства и заједничким инфраструктурним пројектима.

 

“Србија је десета у свету по издавању грађевинских дозвола према рангирању Светске банке и спремни смо да своја искуства у увођењу е-дозвола пренесемо Републици Српској”, рекла је Михајловићева, и додала да ће ресорна министарства Србије и Републике Српске потписати и посебан меморандум о сарадњи у овој области, као и о међусобном признавању великих лиценци.

 

Министарка Голић позвала је потпредседницу Владе и представнике министарства да у Бањалуци одрже презентацију за представнике свих локалних самоуправа и надлежних министарстава Републике Српске, на којој ће им представити своја искуства у увођењу електронских дозвола.

 

На састанку је разговарано и о убрзању процедура које ће омогућити почетак изградње заједничког граничног прелаза у Братунцу, о заједничком одржавању мостова на Дрини, као и о реализацији пројекта изградње ауто-пута Београд-Сарајево. 

 

”Траса ауто-пута Београд-Сарајево кроз Србију је већ позната и наставиће се на постојећу трасу Коридора 11. Ми ћемо ове године потписати комерцијални уговор за изградњу ауто-пута Прељина-Пожега, а наредне године разговараћемо о наставку изградње преосталих 60 километара пута од Пожеге до Котромана”, рекла је Михајловићева на састанку одржаном у оквиру заједничке седница влада Репиблике Србије и Републике Српске.

 

Потпредседница Михјаловић прихватила је предлог министра Трнинића о успостављању железничког саобраћаја  између две важне туристичке дестинације у Србији и Републици Српској, Мокре горе и Вишеграда. “Вишеград је ове године посетило око 300.000 људи и заједнички интерес је да омогућимо туристима који посете Вишеград да посете Мокру гору, као и туристима са Мокре горе да дођу у Вишеград”, рекао је Трнинић.

 

Потпредседница Владе је министрима у Влади Републике Српске, као део уобичајене праксе у сусретима са званичницима, поклонила ручне радове који презентују културну баштину Србије и које су израдиле жене са села, у оквиру заједничке иницијативе Координационог тела за родну равноправност, НАЛЕД-а и Етно-мреже „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“.