RSS

You are here

Михајловићева: Србија у грађевинарству међу најбољима на свету, потребан бржи напредак и у осталим областима

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је највећи напредак у Белој књизи за 2018. Савета страних инвеститора (FIC) направљен у грађевинарству и транспорту, али да је потребно још ефикасније спровођење реформи и у другим областима.

 

“Увођење електронских грађевинских дозвола довело је Србију у првих 10, односно 11 на свету, на Дуинг бизнис листи Светске банке. Такође, највише препорука из Беле књиге спроведено је у области грађевинарства и транспорта. Међутим, наш циљ као Владе је да будемо још ефикаснији и да у свим ресорима будемо међу 11 на свету”, рекла је Михајловићева.

 

Говорећи на представљању Беле књиге 2018, она је казала да су планиране реформе у области финансија, привреде, пољопривреде и енергетике, које ће додатно унапредити пословно окружење у Србији. “Надамо се да ћемо моћи и у другим областима да будемо тако високо рангирани као што смо у издавању грађевинских дозвола. Наш циљ је модерна Србија и да идемо напред у свему што радимо. Кад говоримо о грађевинарству, планирамо да до краја 2020. имамо у потпуности електронски катастар, а спроводимо и реформу е-простор, која се односи на дигитализацију просторних планова”, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да сектор који води даје резултате који су важни не само за листе које се баве условима пословања, као што је Дуинг бизнис листа Светске банке или Бела књига Савета страних инвеститора, већ и за привредни раст Србије. 

 

“Проценат од 34 одсто спроведених препорука из прошлогодишње Беле књиге није нешто чиме бисмо били задовољни, али  је важно да помаци постоје, да смо као Влада дефинисали приоритете и да настављамо с реформама. Mорамо стално да водимо рачуна не само о доношењу закона, већ и о њиховом спровођењу, јер од тога зависи успех реформи”, навела је она.

 

Она је додала да је Влада Србије увек отворена за предлоге и мишљења како грађана, тако и привреде, која могу да законе који се доносе учине бољим, што не значи да сваки предлог одмах може да постане и део закона.

 

У Белој књизи 2018, Савет страних инвеститора издвојио је грађевинско земљиште и изградњу, заједно са транспортом, међу три области са најбољим учинком у спровођењу препорука овог пословног удружења у протеклој години.

 

Савет страних инвеститора је пословна асоцијација које окупља 122 компаније, чије укупно улагање у Србију износи више од 33 милијарде евра и које директно запошљавају више од 100.000 људи у Србији.