RSS

You are here

Михајловићева: Сви су добродошли на отварање ауто-пута “Милош Велики”, па и дежурни критичари без резултата иза себе

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструрктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је пуштање у саобраћај новог ауто-пута “Милош Велики” важан дан за Србију и њене грађане и да су на отварање добродошли сви, па и бивши министри, о чијим резултатима су грађани Србије већ дали свој суд.

 

“Чињеница је да је у Србији у претходне четири године изграђено око 300 километара ауто-путева, баш као што је иза Велимира Илића остала неуспела концесија за ауто-пут Хоргош-Пожега и деоница Уб-Лајковац, која је ишла “из њиве у њиву”. Чињеница је и да је отварање радова на деоницама од Обреновца до Љига, којима се хвали Илић, било протоколарно јер радови нису могли да почну пре ефективности кредита која је наступила тек у 2015. години. Чињеница је и да смо затекли такав пројекат за ове деонице да је током реализације било потребно око 300 измена главног пројекта“, каже Михајловићева реагујући на изјаве некадашњег министра грађевинарства и урбанизма Велимира Илића.

 

Она додаје да ништа није била боља ситуација ни на свим другим пројектима које је актуелно Министарство наследило, јер су сви пројекти стајали – од Жежељевог моста, преко Ипсилон крака, до руског кредита за железницу и ауто-пута  на Коридору 10.

 

“Пре него што неко каже да је “железница занемарена”, требало би да је барем из медија информисан о томе да је у претходне четири године реконструисано више од 500 километара пруга на железничком Коридору 10, барској прузи и регионалним пругама, и да се гради прва брза пруга у региону. Да подсетим, претходно су, по оцени Светске банке, у Србије на железници изгубљена два и по инвестициона циклуса”, наглашава она.

 

Према њеним речима, о томе колико су претходни министри стратешки размишљали о развоју водног саобраћаја најбоље говори податак да од 2008. до 2013. године у њега није уложен ниједан евро, а да је данас вредност пројеката у водном саобраћају око 380 милиона евра.

 

"Исто тако се зна и какво смо грађевинарство затекли, а какво је данас кад имамо електронску грађевинску дозволу, више од 40.000 активних градилишта и рекордну вредност изведених грађевинских радова од 344,7 милијарди динара у 2018", додаје она.

 

“Грађани Србије добро знају и виде ко је и како радио, јер иза сваког од нас остају резултати. Један од тих резултата је и нови ауто-пут “Милош Велики”, који ће у недељу бити отворен и још једном позивам све да у недељу дођу на тај велики догађај, укључујући и бившег министра Велимира Илића”, закључује Михајловићева.