RSS

You are here

Михајловићева: У 2018. трајно решење проблема водоснабдевања у Ужицу

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је Министарство обезбедило 280 милиона динара за завршетак комплетне реконструкције фабрике воде у Ужицу, чиме ће овај град трајно решити питање водоснабдевања.

 

„За годину дана завршена је прва фаза радова на реконструкцији и доградњи фабрике воде, којом је постројење за прераду добило већи капацитет и још бољи квалитет воде. Већ у јануару биће расписана јавна набавка за радове у другој фази. Очекујемо да већ у фебруару имамо потписан уговор, а за извођење радова потребно је око осам месеци“, рекла је Михајловићева.

 

Она је поручила да ће се завршетком друге фазе радова комплетно решити проблеми снабдевања водом 70.0000 грађана Ужица и да ће град поново моћи да користи воду с акумулације Врутци.

 

Михајловићева је нагласила да укупна улагања у модернизацију и изградњу система водоснабдевања и канализације у градовима у Србији износе око 250 милиона евра. Такође је додала да ће Министарство са Градом Ужицем разговарати и о замени водоводних цеви, као што је то рађено и у другим градовима.

 

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић захвалио је потпредседници Михајловић у име свих грађана Ужица на подршци пројекту и сталном надзору захваљујући којем су радови на првој фази завршени за годину дана.

 

Он је рекао да је ово прва реконструкција постројења откако је изграђено 1980. године.

 

„Захваљујући подршци Владе, кад се појавио проблем с алгама у акумулацији Врутци, обезбеђено је снабдевање водом са Сушичких врела. У оквиру друге фазе биће обезбеђени редован мониторинг воде, санација водозахвата и изградња новог објекта са технологијом филтрирања воде активним угљем, чиме ће вода с акумулације Врутци моћи поново да се користи“, рекао је Петковић.

 

У прву фазу реконструкције и доградње постројења за пречишћавање воде за пиће „Петар Антонијевић“ у Ужицу уложено је 400 милиона динара, од чега је 360 милиона динара обезбедило Министарство, а 40 милиона Град Ужице. Радове је изводило предузеће „Јединство“ из Севојна, а пројекат је радио Институт „Јарослав Черни“.