RSS

You are here

Михајловићева: У Азербејџану потписујемо више споразума и разговарамо о новим пројектима

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да посета делегације Србије, коју предводи председник Србије Александар Вучић, Азербејџану наредне седмице представља наставак добре сарадње између две земље, посебно у области инфраструктуре.

 

“Азербејџанска компанија „Азвирт“, која је изградила ауто-пут Љиг-Прељина, заинтересована је и за друге пројекте, као што су брзе саобраћајнице Шабац-Лозница и Рума-Шабац. За нас је важно да компаније које су донеле знање и технологије остану присутне у Србији и сигурно да ћемо разговарати о новим пројектима”, рекла је Михајловићева за Телевизију Прва.

 

Потпредседница Владе додала је да ће у Азербејџану бити потписани споразуми између две земље у области ваздушног саобраћаја, међународног друмског саобраћаја, али и других области од значаја за билатералну сарадњу, као што су пољопривреда и здравство.

 

Одговарајући на питање о проблемима са појединим косинама на градилишту ауто-пута на Коридора 10 кроз Грделичку клисуру, Михајловићева је рекла да је сличних проблема било и раније, али да сада постоји већа пажња јавности јер сви очекују да ова саобраћајница после 30 година коначно буде завршена.

 

“Санације косина на којима постоје проблеми урадиће компаније које изводе радове, о свом трошку, а ми ћемо обезбедити стручну и техничку помоћ да тога буде мање и већ смо ангожовали независне стручњаке да још једном провере све косине које су потенцијално проблематичне“, додала је Михајловићева, и подсетила да су деонице ауто-пута на Коридору 10 кроз Грделичку клисуру тренутно најтеже градилиште у Европи.

 

Упитана за могућност увођења путарина за камионе на магистралним путевима, Михајловићева је рекла да о томе није разговарано нити је донета било каква одлука и да је тренутно тежиште на стварању најбољих услова за возаче на ауто-путевима.

 

“У 2017. смо у односу на 2014. имали 43 милиона евра веће приходе од путарина, јер расте број возила која пролазе кроз Србију. Повећавамо максималну брзину на ауто-путевима са 120 на 130 километара на сат, увели смо бесплатан интернет на Коридору 10, а поред постојећих пет пуњача за електричне аутомобиле, биће инсталирано још 10, како би они који путују кроз Србију имали најбоље услове”, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе навела је и да ће у августу започети градња станова за припаднике снага безбедности у Врању, Краљеву и Нишу.

 

“У првој фази биће изграђено укупно 1.578 станова у шест градова у Србији, укључујући и Београд, Нови Сад и Крагујевац. Као Влада немамо проблем са ликдивношћу, 64 милиона евра већ је обезбеђено из буџетске резерве и радови ће почети у августу”, рекла је она.