RSS

You are here

Михајловићева: У инфраструктурне пројекте у Војводини улажемо 2,6 милијарди евра

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је укупна вредност инфраструктурних пројеката на територији Војводине 2,6 милијарди евра.

 

“Кад се каже да се формира радна група или координационо тело, помисли се да је то нешто где се више прича, а мање ради, али то овде није случај са телом које су формирали Министарство и Влада АП Војводине. Кад се договоримо око приоритета, то за нас постаје закон и то се реализује”, рекла је Михајловићева после треће седнице Радне групе Министарства и Владе АП Војводине за реализацију инфраструктурних пројеката на територији Војводине.

 

Она је додала да се договори који су направљени око нових брзих саобраћајница и око реконструкције на претходној седници спроводе. “Девет милијарди динара уложили су „Путеви Србије“ у реконструкцију и рехабилитацију путева, а још шест милијарди динара је планирано за нове пројекте. Рехабилитује се пруга Панчево-Орловат-Римски Шанчеви дужине 112 километара, а реконструисаће се и пруга Суботица-Сента. Радиће се постројења за фабрику воде у Кикинди и у Врбасу, у Кикинди ново, у Врбасу проширење постојећег”, навела је она.

 

Потпредседница Владе Србије захвалила је покрајинској влади на успешном завршетку Жежељевог моста, који је заједничким радом републике, покрајине и Града Новог Сада изграђен упркос бројним проблемима које су оставиле претходне покрајинске власти.

 

Михајловићева је додала да ће Сремска Митровица бити, уз Врање и Ниш, један од првих градова у којем ће почети изградња станова за снаге безбедности. “Прво ће се кренути са по 200 станова, и како се они буду завршавали кренуће и у другим градовима. Министарство је закључком Владе инвеститор на овом пројекту, завршава се пројектно-техничка документација и надам се да ћемо следеће године имати прве зграде које се завршавају”, додала је она.

 

Покрајински премијер Игор Мировић рекао је да је израђена готово сва пројектно-техничка документација за Фрушкогорски коридор и да очекује да се у наредном периоду Влада Србије определи за одређени модел финансирања. “Фрушкогорски коридор је један од пројеката у којима смо заједно учествовали у свим фазама. Стратешки је важно за Војводину и што је расписана јавна набавка за пројектну документацију за брзе саобраћајнице које ће повезивати Нови Сад, Зрењанин и Београд”, рекао је Мировић.

 

Он је додао да је на састанку разговарано и о читавом низу радова на рехабилитацији путне мреже Војводине, укључујући деоницу Батровци-Кузмин, реконструкцију пута Сомбор-Кула, кружну раскрсницу у Зрењанину, а разговарано је и о завршетку рехабилитације деонице Сремски Карловци-Банстол. Мировић је истакао и да су координација и добра припрема важне за успешну реализацију свих пројеката.