RSS

You are here

Михајловићева у Пироту: Комунална инфраструктура приоритет, улажемо 3,5 милијарди евра

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас новоизграђено постројење за пречишћавање воде за пиће у Пироту и овим поводом изјавила да је Влада Србије донела одлуку да комунална инфраструктура буде приоритет у наредном периоду, као и да ће у пројекте у овој области бити уложено готово 3,5 милијарди евра. 

 

Михајловићева је рекла да је Пирот пример добро организованог града који је препознао значај улагања у комуналну инфраструктуру и позвала остале локалне самоуправе да се више ангажују у уређење ове области. 

 

“Не можемо говорити о вишем стандарду и бољем квалитету живота наших грађана без развијене комуналне инфраструктуре. Она је подједнако важна као што су и путна и енергетска. Морате имати чисту воду, канализацију, системе за пречишћавање отпадних вода. Поред слободне зоне важне за Пирот и овај део Србије, комунална инфраструктура је једнако важна. У ово постројење уложили смо 3,3 милиона евра, чека нас и изградња постројења за отпадне воде, пројекат вредан 12,8 милиона евра”, рекла је она. 

 

Михајловићева је подсетила да ће у 70 локалних самоуправа бити уложено 2,5 милијарди евра у пројекте комуналне инфраструктуре, да се са KfW банком раде пројекти у Војводини, као и да се у Београду реализује пројекат изградње колектора. 

 

“У све те пројекте држава улаже 3,5 милијарди евра. Јер нема будућности уколико не омогућимо услове за живот достојне сваког човека”, закључила је она. 

 

Владан Васић, градоначелник Пирота, изјавио је да су заједно са Министарством започети и завршени  многи инфраструктурни пројекти. 

 

“Нова депонија, Коридор 10, као и ово постројење којим смо отклонили проблеме услед великих падавина, неки су од њих. Чека нас изградња новог постројења за отпадне воде и тиме ћемо заокружити еколошки простор града. Чека нас и електрификација пруге од Ниша до Димитровграда. Драго ми је да сарађујемо и покрећемо успешне пројекте”, рекао је он.  

 

Начелница Пиротског округа Драгана Тончић рекла је да је изградња овог постројења немерљив допринос за грађане, јер пију здравију и чистији воду, те да је овим обезбеђено несметано снабдевање црпне станице. 

 

Зоран Николић, директор ЈП “Водовод и канализација”, рекао је да је 3,3 милиона евра уложено у разне пројекте за водоснабдевање Пирота. 

 

“Уз нови пројекат за постројење за отпадне воде, укупно ће 15 милиона евра бити уложено у овај мали град. Верујем да ће наша сарадња бити и убудуће добра ”, рекао је он.