RSS

You are here

Михајловићева у Сарајеву земљама региона: Да радимо заједно, упркос разликама!

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, представљала је данас Србију, у име премијера Александра Вучића, на састанку председника влада земаља Централноевропске иницијативе у Сарајеву и том приликом позвала земље региона да заједно радимо упркос разликама.


Михајловићева је, обраћајући се на састанку, рекла да се преговарачки процес Србије са Европском унијом одвија споро, што, како је приметила, није у складу са напретком Србије у спровођењу реформи.


“Очекујемо у овој недељи отварање нових поглавља, што би била потврда постигнутих резултата. Свесни смо да се и сама ЕУ суочава са великим безбедносним изазовима, мигрантском кризом, тероризмом, појачаним радикализмом и свим видовима екстремизма. Западни Балкан дели исте изазове и зато морамо радити заједно, уз одржавање подршке политици проширења”, поручила је потпредседница Михајловић.


Србија, рекла је Михајловићева, не прави разлике у приоритетним циљевима када су у питању унутрашње реформе, европске интеграције и регионална сарадња.


„Дубоко смо посвећени европским интеграцијама. То нам је најважнији спољнополитички циљ и зато спроводимо и непопуларне, али неопходне мере. Доказ да оне дају резултат је и то што је Србија једна од малобројних земаља која је успела да оствари раст бруто друштвеног производа у овим тешким временима, и то раст од 2,7 одсто. У наредној години очекујемо да раст БДП-а буде 3,5 одсто”, рекла је потпредседница Владе.


Михајловићева се осврнула и на чињеницу да је Србија сада на 47. месту листе Дуинг бизнис Светске банке, која рангира 190 земаља света по условима пословања и што је међу десет најбољих земаља у свету по спровођењу реформи.


Потпредседница Михајловић је још једном истакла потребу инфраструктурног повезивања региона, на чему се, како је рекла, интензивно ради.


Она је рекла да је укупна вредност пројеката у саобраћају који су у току, у ресору који води, четири милијарде евра, од чега три милијарде спадају у путну инфраструктуру, а милијарда у железничку.

Укупна вредност нових пројеката у наредне четири године за саобраћај је 4,87 милијарде евра, од чега је 2,8 милијарди планирано за путеве, а две милијарде за железницу.


“Позивам вас да, упркос разликама, радимо и градимо заједно”, поручила је потпредседница Владе.


На Самиту у Сарајеву учествују делегације: Албаније, Аустрије, Белорусије, Бугарске, Црне Горе, Чешке, Хрватске, Италије, Мађарске, Македоније, Молдавије, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Србије и Украјине.

 

Централноевропску иницијативу (ЦЕИ) су 1989. године основале Аустрија, Италија, Мађарска и тадашња СФР Југославија, а данас има 18 чланица.