RSS

You are here

Михајловићева у Скупштини: Нови закони за уређено грађевинарство и саобраћај и градњу јефтиних станова

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да данас у Народној скупштини брани укупно 20 закона из области саобраћаја, грађевинарства, као и закона у вези са потврђивањем неколико међународних споразума.

 

“Три закона су посебно важна за грађане - посебни закон који ће омогућити изградњу јефтиних станова за припаднике снага безбедности, закон о поступку уписа у катастар непокретности и водова, као и измене Закона о безбедности саобраћаја”, рекла је Михајловићева новинарима пре почетка седнице.

 

Закон о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности омогућиће да већ у августу почне изградња станова за припаднике Војске Србије, МУП-а и других служби обухваћених пројектом, а градња ће најпре почети у Врању, Краљеву и Нишу, где су већ спремне локације.

 

“Овај закон не само да ће омогућити решавање стамбеног питања припадника снага безбедности, већ ће позитивно утицати и на раст бруто домаћег производa (БДП)”, додала је Михајловићева.

 

“Закон о поступку уписа у катастар непокретности и водова решиће оне проблеме који су преостали у области грађевинарства, након увођења е-дозволе. Нови закон ће, пре свега, повећати правну сигурност власника некретнина и убрзати све процедуре у катастру, чиме ћемо добити законски комплетно уређен сектор грађевинарства”, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да ће усвајање измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја на путевима омогућити да се повећа максимална брзина на ауто-путевима са 120 на 130 километара на сат, чиме ће се Србија ускладити с великим бројем држава чланица ЕУ које већ имају исто ограничење.

 

Михајловићева је рекла да су пред посланицима, између осталог, и три закона из области железничког саобраћаја, закон о путевима, измене закона из области друмског саобраћаја, као и предлог измена и допуна Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама.

 

“Надам се да ће посланици прихватити предложене законе, да ћемо имати квалитетну расправу и да ћемо усвојене законе успешно примењивати”, додала је Михајловићева, која пред посланицима, поред осталих, брани и три закона из области спречавања прања новца, ширења оружја за масовно уништење и финансирања терористичких организација.