RSS

You are here

Михајловићева у званичној посети Кини

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, као члан државне делегације боравиће од 24. до 27. априла 2019. године у званичној посети НР Кини, где ће потписати више споразума о сарадњи Србије и НР Кине.

Михајловићева ће учествовати и на панелу који се одржава у оквиру Другог форума “Појас и пут”, под називом “Инфраструктурна повезаност”, и састаће се са представницима неких од водећих кинеских компанија.


Највећа новина је да ће током ове посете потпредседница Михајловић са Министарством трговине Народне Републике Кине потписати документ о оснивању Групе за инвестиције. Реч је о новом телу којим ће председавати потпредседница Михајловић, у коме ће бити представници Србије и НР Кине, а које ће се бавити свим заједничким пројектима две земље у инфраструктури и индустрији.


Осим меморандума о оснивању радне групе за инвестициону сарадњу Србије и НР Кине, потпредседница Владе потписаће и споразум који се односи на наставак изградње обилазнице око Београда, деонице од Бубањ потока до Панчева, са конзорцијумом кинеске компаније “Пауер констракшен компани од Чајна” и азербејџанског “Азвирта”.

 

Са истом кинеском компанијом Михајловићева ће потписати Мерорандум о сарадњи у вези са реализацијом пројекта “Београдски метро”. Такође ће потписати и Протокол о сарадњи на пројектовању и извођењу радова на изградњи брзе саобраћајнице Нови Сад-Рума (Фрушкогорски коридор) са компанијом „Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“.

 

Током посете биће потписан и уговор са кинеском Ексим банком о кредиту за градњу деонице ауто-пута од Прељине до Пожеге. Овим уговором омогућиће се наставак изградње Коридора 11 који повезује Србију са Црном Гором.

 

Михајловићева ће такође потписати и Општи уговор за реконструкцију и модернизацију деоница пруге на Коридору X, деонице Београд-Ниш-Прешево-државна граница са Републиком Северном Македонијом, између Владе Републике Србије, “Инфраструктуре железнице Србије” и кинеске компаније “Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“ (ЦРБЦ).

 

Поред тога, потпредседница Михајловић ће потписати и Споразум о привредно-техничкој сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине.