RSS

You are here

Михајловићева: Улажемо 40 милиона долара за смањење гужви на границама

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да ће Министарство, уз завршетак започетих и изградњу нових ауто-путева, наставити да ради и на смањивању гужви на границама као једном од својих приоритета, кроз заједнички пројекат са Светском банком.

 

“Светска банка одобрила је Србији 40 милиона долара у оквиру пројекта “Trade and Transport Facilitation“, који управо има за циљ да смањимо време задржавања на граничним прелазима. У питању је регионални пројекат у који су, поред Србије, укључене Северна Македонија и Албанија, а укупна вредност зајма Светске банке за све три државе износи 90 милиона долара“, каже Михајловићева.

 

Зајам уговорен ове године ратификован je у Народној скупштини крајем маја. Корисници средстава су Управа царина, “Инфраструктура железнице Србије”, ЈП „Путеви Србије“ и „Коридори Србије“, a планирано је да зајам буде оперативан у другој половини 2019. године.

 

“Србија је у претходне четири године изградила око 300 километара ауто-путева, а у том периоду број возила на нашим ауто-путевима повећан је са 37 милиона на близу 54 милиона возила у 2018. После пуштања у саобраћај јужног крака Коридора 10 и са скорим завршетком комплетног источног крака Коридора 10 ка Бугарској, очекујемо даљи раст транзитног саобраћаја кроз Србију. За разлику од прошлости, инфраструктура више није главни проблем за брже кретање људи и робе у региону, већ то постају граничне процедуре и дуго задржавање приликом преласка између држава”, наводи Михајловићева.

 

Пројекат са Светском банком обухвата више компоненти, између осталог, олакшавање прекограничног саобраћаја, развој интелигентних транспортних система на Коридору 10, као и унапређење путно-пружних прелаза на железничкој инфраструктури. Јединица за спровођење пројекта биће при Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, јер ће у овом ресору бити тежиште активности, док ће финансирање и уговарање радова и услуга бити при Министарству финансија.