RSS

You are here

Михајловићева: Уложили смо 24 милиона евра у комуналну инфраструктуру, Крушевац може да буде “зелени град”

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас новоизграђено постројење за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу и поручила да овај град поставља нове стандарде у Србији кад је реч о улагањима у инфраструктуру и бризи о заштити животне средине.

 

“Ово постројење, које је тренутно у пробном раду, биће најмодерније у овом делу Европе, а Крушевац као град поставља стандард и за друге градове о томе како треба да се води рачуна не само о саобраћајној инфраструктури, него и о комуналној инфраструктури и здравој животној средини”, рекла је Михајловићева.

 

Она је навела да је у изградњу постројења и мреже колектора дужине веће од 60 километара уложено укупно 24 милиона евра, из програма са немачком развојном банком KfW, а да ће још око 16 милиона евра бити уложено у изградњу регионалне депоније за чврсти отпад у Крушевцу.

 

“Крушевац је пример града који се мења и верујем да са свим што је урадио, може наредне године да тражи да буде “зелени град””, рекла је Михајловићева. Она је додала да процеси у постројењу обухватају, први пут, и соларно сушење муља који се потом користи за производњу енергије, те да представља пример економске и еколошке ефикасности.

 

Потпредседница Владе је нагласила да се у близини Крушевца гради нови ауто-пут, Моравски коридор, на којем се ради 24 сата, али да држава улаже и у Аеродром „Росуље“. “У овој години око 32 милиона динара је обезбеђено за опремање и рад овог аеродрома, пре свега за изградњу хангара, а план је да у њега уложимо око шест милиона евра до 2023. године како бисмо могли да га много више користимо. Све што улажемо у инфраструктуру важно је и због нових инвестиција, али и због тога да би људи могли да остану да живе у Крушевцу, а да могу да лако стигну и до других места у Србији, да могу у њима и да раде, а да се опет врате у свој град који је развијен и чист”, поручила је Михајловићева.

 

Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић рекла је да данас Крушевац постаје место са ког се креће у нове стандарде у пречишћавању отпадних вода и заштити животне средине. “У наредном периоду цео Крушевац биће покривен мрежом колектора и само пречишћена вода изливаће се у Мораву”, навела је она.

 

Директор Канцеларије немачке развојне банке KfW у Србији, Арне Гос, рекао је да је постројење изграђено у складу са највишим стандардима и да, поред тога што је најмодерније у Србији, представља и пример за регион. Он је додао да је у Крушевцу у комуналну инфраструктуру уложено око 24 милиона евра, а да су у плану и нови пројекти, међу којима је изградња још осам пречистача за отпадне воде у општинама широм Србије, као и програм за водоснабдевање и пречишћавање отпадних вода за мање општине у Србији.

 

Начелник Расинског управног округа, Бранислав Весић, рекао је да су улагања у комуналну инфраструктуру услов опстанка и развоја овог дела Србије. “Поред завршетка постројења за пречишћавање отпадних вода у Крушевцу, радиће се и постројења у Брусу и Блацу, а укупна улагања у комуналну инфраструктуру у Крушевцу и округу требало би износе око 50 милиона евра”, навео је Весић.

 

Директор ЈКП “Водовод” Крушевац, Владимир Милосављевић, рекао је да ће Крушевац са овим постројењем бити еколошки један од најуређенијих и најмодернијих градова, који ће трајно решити проблем прикупљања и пречишћавања отпадних вода.

 

Михајловићева је у Крушевцу пре постројења за пречишћавање отпадних вода обишла и нови аеродром „Росуље“, где се изводе радови на изградњи хангара.