RSS

You are here

Михајловићева: Умрежавање пруга и ауто-путева суштина транспортног развоја Србије

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас радове на реконструкцији пруге Јајинци - Мала Крсна и на изградњи деонице обилазнице око Београда од Остружнице до Бубањ потока и том приликом истакла да је то начин на који се данас Србија развија - повезивањем различитих видова саобраћаја. 

 

Михајловићева је рекла да се до 2014. године није улагало у српске железнице, а да су оне данас стратешко опредељење Владе. 

 

“Као што смо завршили друмски Коридор 10, тако радимо и на железничком, јер нам је циљ да вратимо саобраћај, посебно карго саобраћај, на наше пруге. Србија је најкраћа рута између истока и запада и за 350 км краћа него да се иде Коридором 4. Срамота је што се деценијама пре није улагало у железнице”, рекла је она. 

 

Потпредседница Владе додала је да је од виталне важности за развој Србије повезивање различитих видова саобраћаја. 

“Вратили смо железнице на мапу Европе, као што то чинимо са друмским коридорима. У друмском саобраћају са 37 милиона возила 2014. до краја ове године имаћемо 60 милиона више возила кроз нашу земљу”, истакла је она. 

 

Мирољуб Јефтић, директор „Инфраструктуре железница“, рекао је да је вредност радова на деоници Јајинци - Мала Крсна 39,2 милиона евра. 

“Реконструисаћемо пругу у дужини од 55 км, а уз то и 13 км станичних колосека и изградити нову станицу у Малој Крсни. Пројекат подразумева и изградњу шест стајалишта, три тунела и два моста. Хвала ресорном министарству на напорима да обезбеди средства како би наше железнице биле део европских”, рекао је он. 

 

Славољуб Тубић, помоћник директора ЈП „Путева Србије“, рекао је да се на обилазницу око Београда дуго чекало, али да се сада радови изводе на свим секторима. 

“Укупна вредност радова је 207 милиона, а они се изводе на секторима 4, 5 и 6. Сектор 4 биће завршен у септембру наредне године, а остала два до септембра 2022”, рекао је Тубић. 

 

Јанг Бо, директор кинеске компаније „Пауер Чајна“ за Европу захвалио је потпредседници Владе и министарству на прилици да ова компанија учествује на реализацији овако великог пројекта важног за државу. 

“Добили смо све грађевинске дозволе и сви услови су ту да посао обавимо квалитетно и у року”, рекао је он.