RSS

You are here

Михајловићева: Видела сам радове, нисам оптимиста да ће рок, 31. октобар, бити испоштован

Представници компаније "Азвирт" и „Коридора Србије“ најавили су данас да ће ауто-пут Љиг-Прељина на Коридору 11 бити завршен до 31. октобра, а потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, позвала је домаће подизвођаче да повећају број радника на градилишту, како и тај рок не би био пробијен.

Михајловићева, која је данас контролисала радове на целој траси од 40,3 километра ауто-пута, рекла је да Влада домаћим подизвођачима више неће толерисати да њихови радници после 17 часова не раде, као и да је неопходно да на градилишту буде најмање још 200 радника како би на време били завршени тунели и урађени завршни радови на траси.

“Волела бих да нови рок, 31. октобар, буде испоштован, али нисам оптимиста. Волела бих да ме демантују”, рекла је Михајловићева, и најавила да ће ускоро бити донети подзаконски акти који ће пооштрити избор подизвођача на великим пројектима, као и обавезе инвеститора којем држава поверава велики пројекат.

Реагујући на коментар шефа пројекта ауто-пута Беогад–јужни Јадран Душана Ђоковића да је првобитни рок пробијен за два месеца због непредвиђених и додатних радова, Михајловићева је поручила да ова Влада неће толерисати више ни дан кашњења и да је циљ да се на другим пројектима не понове слични проблеми.

“Господо, математика из уговора каже да је рок пробијен, а ми смо ту да вам помогнемо да се ова деоница што пре заврши”, нагласила је Михајловићева током обиласка којем су присуствовали и представници "Азвирта", представници пројектанта, надзора и подизвођача, као и амбасадор Азербејџана Елдар Хасанов.

“Да зависи све од „Азвирта“, сигурна сам да би ово било завршено до 25. августа, јер радници „Азвирта“ раде од јутра до вечери и суботом и недељом, док наше подизвођаче треба да молимо да доводе раднике после пет сати”, казала је Михајловићева, и додала да Влада намерава да настави сарадњу с том компанијом и на другим пројектима.

Михајловићева је рекла да је до овог тренутка завршено 98 одсто радова, али да постоји још проблема који морају да се решавају. "Без обзира на моју велику жељу и жељу председника Владе Александра Вучића да домаће фирме добијају послове, дешава се да када буду ангажовани, користе стару опрему или праве одређене пропусте", навела је Михајловићева.

Амбасадор Хасанов је рекао да је, упркос тешком терену за градњу ауто-пута, „Азвирт“ успео да се избори са свим тешкоћама. “До 31. октобра ћемо све успешно завршити и могуће је да ће остати неки мањи радови за прилазе ауто-путу”, додао је Хасанов.

Он је нагласио да "Азвирт" користи скоро све материјале из Србије, као и да је од укупног броја радника чак 98 одсто њих ангажовано из Србије, упркос уговору који предвиђа 49 одсто.

Представник "Азвирта" Мурат Туркоглу рекао је да је циљ извођача да се градња заврши до краја октобра и да компанија и њени радници дају све од себе да се рок испоштује, али да "сви знају да ако буде кишних дана да увек може да дође до кашњења”.

Деоница Љиг-Прељина је дуга 40,3 километра, а њена изградња кошта 308 милиона евра. Уговором између „Коридора Србије“ као инвеститора и "Азвирта" као извођача било је предвиђено да радови буду завршени 25. августа.