RSS

You are here

Михајловићева: Враћамо наше реке на мапу европских коридора

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас, отварајући Пословни форум Република Србија-Руска Федерација, да су развој водног саобраћаја и инвестиције које реализује држава важан подстицај привредном расту и прилика за нове послове за предузећа која послују у овој области.

 

“Водни саобраћај више није негде са стране јер Влада Србије улаже више од 300 милиона евра у водни саобраћај, а укупне инвестиције износе око 500 милиона евра, ако укључимо и улагања приватног сектора. Градиће се нове луке у Београду, Сремској Митровици и Богојеву, реконструишу се бродске преводнице на ХЕ „Ђердап 1“ и ХЕ „Ђердап 2“, радиће се преводница и на Тиси, а омогућићемо и да наше реке буду пловне током целе године”, рекла је Михајловићева. 

 

Она је истакла да односи Србије са Руском Федерацијом нису само пријатељски, него су и добри билатерални односи, добри односи два председника, што се одражава и на привредне показатеље. “Имамо већ успешну сарадњу са Руским железницама и желимо да ту сарадњу даље проширујемо”, додала је она.

 

Говорећи о водном саобраћају, Михајловићева је рекла да су поразни подаци за оне који су се раније бавили водним саобраћајем да је пре 2000. било девет, односно десет бродоградилишта, а данас више него двоструко мање. “Некад је у бродоградњи радило око 6.000 људи, данас око 900. Традиција постоји, али традиција није довољна ако нема нових знања и капитала”, навела је она.

 

Она је додала да је у 2015. Дунавом и Савом превезено 7,5 милиона тона робе, до краја 2019. очекује се да ће бити превезено 12 милиона тона робе, а да је циљ да се наредних година повећа на 15 милиона тона. “То говори у прилог томе да полако враћамо водни саобраћај на мапу европских транспортних коридора”, навела је потпредседница Владе.

 

Михајловићева је у оквиру форума у Београду, на којем учествује око 50 српских и руских компанија, са замеником министра индустрије и трговине Руске Федерације Олегом Рјазанцевим, потписала и Меморандум о узајамном разумевању између овог министарства и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре о сарадњи у области трговачке бродоградње.

 

Рјазанцев је рекао да је робна размена између две земље у прошлој години износила скоро две милијарде долара и да постоје велики потенцијали за развој привредне сарадње у сфери бродарства. “Србија посвећује велику пажњу развоју водног саобраћаја, а ми смо спремни да пружимо подршку у томе, да представимо своје пројекте и понудимо различите облике сарадње, укључујући локализацију наше производње у српским бродоградилиштима”, рекао је Рјазанцев.

 

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација, Расим Љајић, рекао је да би највећу корист од сарадње у области речног саобраћаја и бродоградње могао да има туризам, где је циљ да се до 2020. године повећа број руских туриста на 100.000, са очекиваних око 70.000 ове године. “Наш циљ је да проширимо нашу туристичку понуду, укључујући и реку Дунав као једну од најатрактивнијих дестинација у Европи и да даље развијамо наутички туризам”, рекао је Љајић.

 

Председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж, рекао је да постоје велике могућности за сарадњу у области водног саобраћаја, посебно имајући у виду улагања Владе Србије у развој речне инфраструктуре и посебно лука. “Из угла привреде ово је сјајна прилика за повезивање српских и руских компанија у реконструкцији лучке инфраструктуре, као и модернизацији флоте”, рекао је Чадеж.