RSS

You are here

Михајловићева: Вредност инфраструктурних пројеката у Србији 14,5 милијарди евра

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данaс у интервјуу за агенцију “Ројтерс” да укупна вредност инфраструктурних пројеката које Србија реализује и које припрема износи 14,5 милијарди евра и да ће инвестиције у овој области бити важан покретач економског раста у наредним годинама.

 

Михајловићева је рекла да је НР Кина важан партнер Србије у улагању у инфраструктуру и да је вредност текућих инфраструктурних пројеката са том земљом око пет милијарди евра.

 

“Нове инвестиције у инфраструктуру су важне како бисмо осигурали економски раст и у наредним годинама. Око осам милијарди евра је вредност инфраструктурних пројеката које планирамо да реализујемо у  средњорочном периоду“, рекла је Михајловићева.

 

Као један од приоритетних пројеката, потпредседница Владе је навела реконструкцију железничке пруге од Београда до границе са Северном Македонијом, где је процењена вредност пројекта око 600 милиона евра, а  у процес припреме пројектно-техничке документације је укључена кинеска компанија ЦРБЦ.

 

Она је додала да ће Србија са Руским железницама радити на изградњи новог диспечерског центра на железници, вредног близу 150 милиона евра, као и да је у плану наставак реконструкције барске пруге, чија је процењена вредност око 400 милиона евра.

 

“Турске компаније ће радити са нама на изградњи ауто-пута Београд-Сарајево, а азербејџански “Азвирт” заинтересован је за важан пројекат за западну Србију, изградњу ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница”, рекла је Михајловићева.