RSS

You are here

Михајловићева за регионалне пројекте у области енергетске ефикасности

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, данас је у Бањалуци предложила земљама региона учешће у заједничким пројектима у области енергетске ефикасности.

Михајловићева је на регионалној конференцији “Унапређење енергетске ефикасности у грађевинарству као прокретач привредног развоја”, коју је организовало Министарство просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске, рекла да је енергетска ефикасност један од приоритета у Србији, која је усвојила све најновије европске директиве и стандарде у тој области, као и у области планирања и изградње.

“Енегетска ефикасност је тема која превазилази границе једне државе и зато вас позивам да радимо на заједничким пројектима o енергетској ефикасности и да наше следеће виђење буде у Београду”, рекла је Михајловићева.

Она је додала да је важно да се регион повезује не само у области инфраструктуре и транспорта, већ и у области енергетике, али тако да привредни развој буде одржив.

“Зато је важно што смо се окупили да бисмо разменили искуства и да видимо како да убрзамо развој на одржив начин, односно да водимо рачуна о томе како трошимо енергију”, казала је Михајловићева.

Она је додала да би Србија могла за месец и по или два да организује сличну конференцију. “Предложила сам, пре свега, да седнемо и разговарамо о томе који су то пројекти на којима можемо заједно да радимо, без обзира на то да ли је нека земља већ у ЕУ или не”, рекла је Михајловићева, напоменувши да је важно да закони земаља у региону буду усклађени са законодавством ЕУ.

“За Србију је одрживи развој на првом месту, уз стварање повољног привредног амбијента, како би се што више градило и отварала нова радна места”, навела је Михајловићева.

Она је нагласила да је у Србији у претходне две године вредност јавних радова повећана за више од 60 одсто, а број грађевинских дозвола од увођења електронске грађевинске дозволе, од почетка 2016. године, порастао за скоро 40 одсто. Такође је подсетила да је Србија увела обавезне енергетске пасоше за објекте.

Потпредседница Владе и ресорна министарка Владе Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је конференција организована како би се разменила искуства и знања у региону, продискутовало о законодавству ЕУ, механизмима финансирања, могућностима отварања нових радних места и покретању грађевинарства.

Уочи конференције, потпредседница Михајловић разговарала је у Влади Републике Српске са министрима надлежним за област грађевинарства из РС, Федерације БиХ и Хрватске - Сребренком Голић, која је била домаћин састанка, Ловром Кушчевићем, министром градитељства и просторног уређења Хрватске, и Јосипом Мартићем, министром просторног уређења у Влади Федерације БиХ.