RSS

You are here

Михајловићева: Заједнички гранични прелази за бржи проток робе и људи

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је за конкурентност и повезивање важно да се са суседима граде заједнички гранични прелази како би се олакшао проток робе и људи.

 

Она је то рекла представљајући посланицима у Народној скупштини Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Северне Македоније о успостављању заједничких контрола на граничном прелазу за међународни друмски саобраћаја, Прешево-Табановце.

 

“Без обзира на то колико улажемо у инфраструктуру, градимо ауто-путеве и модернизујемо железницу, постоји проблем нефизичких баријера, које нису само питање гужви у летњем периоду. Оне поготово постоје код превоза терета где се некад чека и по 10 до 15 сати на Хоргошу, Батровцима, Димитровграду”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да је то главни разлог због којег се кренуло у разговоре са суседним земљама да се направи једна контрола на граници. “Једна од њих је и овај споразум, који је настао на иницијативу председника Србије Александра Вучића. Верујемо да ће формирање заједничке контроле између Србије и Северне Македоније олакшати прелазак границе и међународни друмски саобраћај”, рекла је Михајловићева.

 

Она је нагласила да се Влада Србије залаже да се прошире капацитети, после Батроваца, и на граничним прелазима Хоргош, као и код Димитровграда. “Имаћемо на мосту Љубовија-Братунац заједнички гранични прелаз са Босном и Херцеговином, а циљ нам је да то урадимо и са свим другим земљама, а верујем да је то важно и за наше суседе и за регионално повезивање”, рекла је Михајловићева.