RSS

You are here

Михајловићева: Железнички саобраћај функционише стабилно

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас Центар даљинског управљања Топчидер, из којег се надгледа напајање електричном енергијом на 1.550 километара српских пруга.

 
“Железнички саобраћај функционише добро у тешким временским условима какве имамо последњих дана. Било је пуцања шина на појединим пругама, као и одређених кашњења, што је немогуће избећи у условима ниских температура, снега и леда, али су железничари брзо реаговали и отклањали кварове у кратком року”, рекла је Михајловићева, која је Центар даљинског управљања обишла заједно са  директорима сва четири железничка предузећа.

 
Према информацијама које је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре добило од железничких предузећа, укупна штета на железници због снега и леда износи око 3,7 милиона динара, од чега је три милиона штета у теретном саобраћају, највише због оштећења на локомотивама.

 
Центар за даљинско управљање постоји од 1970. и један је oд триi највећих центaра даљинског управљања у Србији, који покрива близу две трећине укупно е
лектрифицираних пруга на територији Србије.

 
Из Топчидера се управља и регулише напон у 13 електровучних постројења, из којих се напаја 1.550 км електрифициране мреже, укључујући пруге Београд-Шид, Београд-Панчево, Београд-Мала Крсна-Велика Плана и пругу Београд-Бар тј. комплетан београдски чвор.