RSS

You are here

Михајловићева: Жене су покретачи локалног развоја

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас националној конференцији „Шампиони локалног развоја“ и том приликом уручила сертификате представницама локалних занатских удуржења која се баве израдом традиционалних рукотворина из српског културног наслеђа.

 

Михајловићева је изјавила да са Националном алијансом за локални економски развој (НАЛЕД) има одличну сарадњу, што је доказано и увођењем електронских грађевинских дозвола, реформом катастра и, посебно, покретањем иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“.

 

„Када смо пре годину дана покренули пројекат запошљавања жена на селу, желели смо да помогнемо да за посао који обављају буду плаћене и на тај начин стекну економску самосталност, без које нема ни привредног развоја наше земље. Жене јесу покретачи локалног развоја“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе истакла је да је за годину дана више од 350 жена добило посао и да се нада да следеће године можемо доћи до хиљаду запослених жена на селу.

 

„Када су жене на селу у питању, статистика је забрињавајућа – половина њих није формално запослена, 60 одсто жена нема право на пензију, најчешће нису власнице имовине. Верујем да иницијатива „1.000 жена“ може бити добар модел за покретање нових пројеката који ће за циљ имати запошљавање и самозапошљавање жена и њихово економско осамостаљивање и оснаживање“, рекла је Михајловићева.

 

Дејан Ђокић, председник Извршног одбора НАЛЕД-а, рекао је да су данас уручене награде шампионима и вицешампионима међу градовима и општинама које су реформама администрације и применом нових приступа у пословању унапредили квалитет услуга и живота својих суграђана.

 

„Надамо се да ће ови примери заживети и у другим локалним самоуправама представљајући покретаче локалног развоја“, рекао је Ђукић.

 

Бранко Ружић, министар за државну управу и локалну самоуправу, истакао је добру сарадњу са НАЛЕД-ом, рекавши да свака нова инвестиција и унапређење пословања локалних фирми доприноси бољем квалитету живота грађана у тим локалним самоуправама.

 

Сертификати су уручени женким занатским удружењима из Чачка, Лознице, Шапца, Лесковца и Сремске Митровице, док су као шампиони локалног развоја награђени Ниш, Врање, Врњачка Бања, Стара Пазова, Шабац, Мионица, Бечеј, Крушевац и Лозница.