RSS

You are here

Миливојевић: Грађевинске дозволе и наплата пореза подигле рејтинг Србије на листи Светске банке

Србија је највише напредовала на најновијој листи Светске банке "Дуинг бизнис 2016" захваљујући убрзаној процедури издавања грађевинских дозвола и побољшањима у наплаћивању пореза, изјавио је данас саветник потпредседнице владе проф. др Зоране Михајловић, Никола Миливојевић, истичући да је Србија сада далеко атрактивнија дестинација за улагање.
 
Србија се по условима пословања на тој листи, која је управо објављена, нашла на 59. месту од укупно 189 земаља, што је скок од чак 32 позиције у односу на прошлогодишњу листу, навео је Миливојевић.
 
"Та ранг листа је главни показатељ инвеститорима у свету, али и у земљи, каква смо ми инвестициона дестинација. Чињеница да смо напредовали ове године говори да смо на добром путу и да Србија спроводи добре мере", рекао је Миливојевић Тамјугу.
 
Миливојевић, који је члан радне групе за унапређење положаја Србије на ранг листи Светске банке “Дуинг бизнис“, каже да је то тело, којим председава потпредседница владе Зорана Михајловић уложило пуно напора у претходном периоду.
 
"Србија је напредовала захваљујући новим процедурама у издавању грађевинских дозвола и електронском плаћању пореза, али делом и измени методологије Светске банке, која у обзир ове године узима и одређене претпоставке које се тичу малих и континенталних земаља, тако да смо ми данас на реалнијој позицији", рекао је Миливојевић.
 
Он је додао да ће Србије наставити наредних година да напредује на тој листи и да је направљен акциони план са конкретним мерама како да се побољша позиција Србије.
 
Према његовим речима, те мере садрже инструкције за институције и министарства како да се повежу рад и процедуре како би привреда могла што ефикасније да послује у Србији.
 
Миливојевић је подсетио да се 1. јануара уводи и електронска грађевинска дозвола, што ће такође утицати на побољшање рејтинга Србије.
 
Листа "Дуинг бизнис" рангира укупно 189 земаља, а у односу на земље региона Србија је остварила убедљиво највећи напредак, док су две земље назадовале - Албанија и Црна Гора.