RSS

You are here

Mинистарство грађевинарства на 9. светском урбаном форуму УН хабитата у Куала Лумпуру

Mинистарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре представљало је Србију на Деветом светском урбаном форуму (9th World Urban Forum – WUF9) који је одржан од 7. до 13. фебруара 2018. године у Куала Лумпуру (Малезија) у организацији Програма Уједињених нација за насеља (УН хабитат) и Министарства урбане добробити и становања Малезије.

 

Учешћем државних представника Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, као и Министарства спољних послова на овом форуму, Србија је показала своју посвећеност решавању питања урбаног развоја. Политика урбаног развоја биће формулисана у оквиру Стратегије одрживог и интегалног урбаног развоја у Републици Србији до 2030. године и усклађена са препорукама Нове урбане агенде УН хабитата и прилагођена приликама и потребама у Србији. Израда стратегије, у складу са Меморандумом о сарадњи са немачким ГИЗ-ом, планирана је до краја 2018, а искуства са Деветог светског урбаног форума допринеће да тај документ буде урађен квалитетније, као и да буде усклађен са Урбаном агендом Европске уније из 2016. која је усклађена са Новом урбаном агендом.

 

На форуму у Куала Лумпуру, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре организовало је један од догађаја под називом „Национална политика урбаног развоја и дигитализација у просторном и урбанистичком планирању”. Центар за животну средину и одрживи развој „Структура” организовао је заједно са Министарством грађавинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Институтом за урбанизам, грађавинарство и екологију Републике Српске, Економском комисијом за Европу Уједињених нација (UNECE), УН хабитатом и Институтом за међунарнодну и прекограничну сарадњу (Institute for International and Cross-border CooperationICBC) панел дискусију о имплементацији Нове урбане агенде на Балкану. У сарадњи са УНДП Србија представник Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре учествовао је у панел дикусији на тему „Градови и циљеви одрживог развоја: не запостављати никога”.

 

Светски урбани форум (СУФ) је технички форум који организује УН хабитат у сарадњи са земљом домаћином. Сваке друге године СУФ окупља стручњаке и све заинтересоване актере на тему урбаног развоја: представнике државних, регионалних и локалних власти, међународних организација и институција, универзитета и истаживачких институција, стручних удружења, невладиних организација, приватног сектора и медија, са посебним акцентом на особе са инвалидитетом, жене, млада и стара лица.

 

На Деветом светском урбаном форуму у Куала Лумпуру учествовало је 22.000 представника из 165 држава од 193 чланице Уједињенин нација. Међу учесницима овог светског урбаног форума било је 49% жена и 41% учесника млађих од 32 године.