RSS

You are here

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на Симпозијуму градоначелника југоисточне Европе

У оквиру Програма за урбано партнерство Светске банке и Републике Аустрије (World Bank - Austria Urban Partnership Program, UPP) у Бечу je 26. и 27. фебруара 2018. одржан Симпозијум градоначелника југоисточне Европе под називом „Одрживи и инклузивни урбани развој – градови за људе“, на којем је Србију представљало Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

На округлом столу на тему изазова и подршке националне управе процесима урбаног развој, учесницима су представљени резултати Министарства, укључујући постојећи модел ефикасне сарадње Министарства са представницима локалних самоуправа у Србији и Сталном конференцијом градова и општина, реализовани и текући пројекти и иницијатива од значаја за одржив и инклузивни урбани развој, као и планиране иницијативе и концепти, инспирасани визијом тзв. паметног града, друштвених иновација и инклузивног друштва.

 

На скупу у Бечу представљени су резултати друге фазе овог програма (UPP II) и настављени дијалог и размена искустава и најбоље праксе у домену финансијског управљања, урбанистичког планирања и управљања земљиштем, грађанске партиципације, уз учешће више од 170 учесника из југоисточне Европе из локалне и националне управе, представника невладиних организација, удружења локалних заједница и представника грађанског друштва.

 

У оквиру најаве наредне, треће фазе Програма за урбано партнерство (UPP III), одржан је радни састанак са представницима Светске банке, на коме је Министарство позвано да допринесе припреми Регионалне студије урбанизације (Regional Urbanization Review). Ова студија имаће за циљ преглед тренутног стања развијености региона на нивоу држава партнера програма (Република Србија, Република Хрватска, Босна и Херцеговина, БЈР Македонија, Република Албанија и Република Црна Гора), као и утврђивање постојећих капацитета и предности за конкурентни развој региона југоисточне Европе на нивоу главних урбаних центара у будућности.

 

На крају симпозијума организована је студијска посета једном од највећих инвестиционих пројеката урбаног развоја у Европи, aspern Seestadt-у (https://www.aspern-seestadt.at/en), паметном граду – тј. XXII дистрикту града Беча - који ће по плану до 2028. имати 20.000 становника и генерисати до 20.000 нових радних места.