RSS

You are here

Министарство: Раст грађевинарства 20 одсто у другом кварталу

Раст броја издатих грађевинских дозвола, све већи број градилишта и реализација великих инфраструктурних пројеката допринели су привредном расту земље и у другом кварталу ове године. Према подацима Народне банке Србије, у другом тромесечју забележен је раст од 20 одсто у грађевинском сектору, а процене су да ће захваљујући улагањима у путну и железничку инфраструктуру и станоградњу тај раст бити још већи у другој половини године.

 

Данас у Србији има више од 44.000 активних градилишта, што није био случај пре неколико година. Реформама које Министарство спроводи у грађевинском сектору, пре свега увођењем е-дозвола и е-катастра, али и унапређењем просторних и урбанистичких планова, стварају се темељи за даљи напредак у овој области и привредни раст и развој Србије.

 

Србија ове године завршава неколико капиталних инфраструктурних пројеката, пре свега Коридор 10 и Коридор 11, и започиње изградњу пет нових ауто-путева -Моравски коридор, ауто-пут ка БиХ од Сремске Раче до Кузмина, затим Рума-Шабац и Шабац-Лозница, наставак изградње Коридора 11 од Прељине до Пожеге, док ће почетком наредне године кренути и изградња прве деонице ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина, од Ниша до Плочника.

 

Нови инвестициони циклус, вредан више од 15 милијарди евра, допринеће даљем развоју грађевинске индустрије, која ће наставити да буде главни носилац раста бруто друштвеног производа и привредног развитка земље.