RSS

You are here

Министарство захваљује Граду Новом Саду на одлуци да се настави градња Жежељевог моста

Mинистарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре захваљује Граду Новом Саду на одлуци којом ће бити регулисана исплата наставка радова на изградњи „Жежељевог“ моста преко Дунава у Новом Саду.

 

Овом одлуком Град Нови Сад, са градоначелником Милошем Вучевићем на челу, показао је свест о значају пројекта изградње моста који се тиче свих грађана јер ће од сада трансферна средства АП Војводине бити уплаћивана у градски буџет и прослеђивана извођачу радова на изградњи лота 2 новог друмско-железничког моста, шпанско-италијанском конзорцијуму „Азви“.

 

То ће опет отворити радове на овом мосту. Прихватањем препоруке Министарства како да се превазиђу административни проблеми договорен је начин финансирања додатних радова на лоту 2 новог „Жежељевог“ моста, 23. априла.

 

Закључком Владе Србије предвиђено је да се уговорне обавезе Покрајине, која покрива две трећине трошкова градње, реализују прего буџета Новог Сада.

 

Трансферна средства из Покрајине биће распоређена у посебном делу одлуке о буџету Града Новог Сада и преко Завода за изградњу града, тако да ће за сервисирање трошкова извођача радова на изградњи моста бити финансирани преко ЗИГ-а.

 

На име извођача радова треба укупно да се пребаци још три милиона евра за додатне радове.

 

Жежељев мост је важан за целу Србију и он ће бити део пројекта изградње пруге Београд-Будимпешта.

 

Његова изградња започета је 10. марта 2011. године. Предвиђени датум завршетка био је новембар 2013. године али су због политичких несугласица радови заустављени.

 

Као координатор у решавању овог застоја, Министарство се укључило у мају 2014. године, одмах по формирању Министарства. Од тада је учињено много напора како би се решиле недоумице и пронашао заједнички језик између инвеститора („Железнице Србије“), извођача (JV Azvi - Taddei Horta Coslada) и финансијера (ЕУ, град Нови Сад и АП Војводина).

 

Након првомајских радова када се очекује наставак радова, почиње да тече нови рок од 20 месеци за завршетак комплетних радова.