RSS

You are here

Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре признање за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја

Поводом Међународног дана права јавности да зна, Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре данас је додељено признање за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду у категорији републичких органа јавне власти.

 

Признање је у име потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, на свечаности поводом обележавања Дана права јавности да зна, у Клубу посланика, примио државни секретар Миодраг Поледица.

 

Захваљујући на признању које му је уручио повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, Поледица је рекао да је то награда и за читаву Владу Србије, чији је главни задатак да живот грађана учини бољим. „Отвореност према јавности један је од главних постулата нашег рада. Грађани имају право да знају како држава троши њихов новац и како свако министарство ради, па и оно што би неки волели да сакрију“, рекао је Поледица.

 

Према његовим речима, то није увек лако, али “уколико свој посао радите најбоље што умете и решавате свакодневне проблеме грађана, онда нема ниједног разлога да се плашите јавности”. “Ако тако радите, онда нема питања на које нисте спремни да одговорите. То најбоље знају они који се сваког дана обраћају нашем министарству и у најкраћем року добију потребне информације“, рекао је Поледица, и подсетио да је потпредседница Владе две године заредом добитник признања за отвореност према јавности, на основу мишљења које дају сами новинари.

 

Међународни дан права јавности да зна установљен је 2002. године, са циљем да се промовише право сваког лица да тражи и добије информације које у његово име држе органи власти. Добитнике признања одређује жири који се састоји од угледних стручњака у области слободног приступа информацијама – представника универзитета, удружења грађана и професионалних удружења медијских посленика (Коалиција невладиних организација за слободу приступа информацијама, Независно удружење новинара – НУНС и Удружење новинара Србије – УНС).

 

Овогодишњи скуп поводом Међународног дана права јавности да зна организовали су Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији, а додели признања присуствовао је и заштитник грађана Саша Јанковић.