RSS

You are here

Модернизација пруге Београд-Будимпешта приоритет у сарадњи Србије и Кине у области инфраструктуре

У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре данас је одржан састанак са делегацијом Националне комисије за развој и реформе НР Кине и кинеских компанија, коју је предводио потпредседник Националне комисије, Ванг Сиаотао.
 
Главна тема састанка, којем је присуствовао и амабасадор НР Кине у Београд, Ли Манчанг, била је модернизација пруге Београд-Будимпешта, као приоритетан пројекат у сарадњи Србије и Кине у области инфраструктуре.
 
Реализација овог пројекта започета је потписивањем Оквирног споразума о модернизацији и реконструкцији пруге Београд – Будимпешта на недавном Самиту шефова Влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе у кинеском граду Суџоу, у присуству председника Владе Републике Србије Александра Вучића и председника Владе НР Кине Ли Кећанга.
 
Српска страна нагласила је и важност што скоријег потписивања уговора о изградњи деонице аутопута Сурчин-Обреновац на Коридору 11, за коју је постписан Меморандум о разумевању са кинеском компанијом.
 
Такође, било је речи и о успостављању центра за сарадњу Кине и 16 земаља централне и источне Европе у области инфраструктуре у Београду, што је договорено на Трећем самиту шефова Влада Кине и земаља централне и источне Европе, одржаном у децембру 2014. године у Београду и поновљено смерницама са састанка исте иницијативе у Суџоу 2015.