RSS

You are here

Наредна година у знаку градње и инвестиција

У Србији ће 2015. година биће година градње и инвестирања, поручила је потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. Зорана Михајловић, и најавила завршетак пруге Београд-Будимпешта у наредне две и по године.
 
Говорећи о листи извођача радова по којима је 327 фирми на "белој", а 213 на "црној" листи, Михајловић је за РТС рекла да је тиме држава први пут успоставила систем и одредила које су то компаније које су добре и које могу да наставе да изводе радове. "Разлог што смо направили листе је да их као држава подржимо и да им дамо гаранције како би те компаније биле главни извођачи свих оних пројеката који нас очекују", рекла је Михајловићева.
 
Циљ је, како је навела, да компаније које имају дугове измире сва дуговања, а оне које немају запослене, а раде, да запосле људе. "Циљ је да имамо добре компаније", поручила је потпредседник Владе, истакавши да је идеја за прављење листа потекла од синдиката путара.
 
На питање како држава да стане на пут чињеници да у грађевинарству ради између 30.000 и 40.000 радника на црно, рекла је да се то може спречити "добрим радом Инспекције рада".
 
Она је најавила да ће за две и по године моћи да се користи пруга Београд-Будимпешта, а до 2017. године требало би да буде завршен и аутопут до Златибора. "За две и по године Србија може да рачуна да ће имати такву једну пругу.  За Србију је једнако важно да се следеће године настави интензиван рад на Коридору 10 и да коначно 2016. године имамо тај коридор", нагласила је Михајловић.