RSS

You are here

Наставак градње Ипсилон крака у априлу

Градња Ипсилон крака Коридора 10 од Суботице до граничног прелаза Келебија требало би, после три године, да буде настављена у априлу, најавило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Предвиђено је да се из буџета издвоји 197 милиона динара за недостајуће идејне пројекте и почетак радова, рекао је Танјугу државни секретар у Министарству Имре Керн и додао да очекује да ће градња целог Ипсилон крак у дужини од 28 километара бити завршена током 2018. године.

 

Керн је подсетио да је извођач радова, који је изабран 2009. године, напустио градилиште и да је већ три године запуштена та деоница Коридора 10.

 

Такозвани Ипсилон крак је заправо обилазница око Суботице, која ће бити изграђена као аутопут са укупно шест саобраћајних трака.

 

"То је један јако стари пројекат, прва деоница је грађена још средином осамдесетих година прошлог века. После тога су често започињани радови, на пример 2001. и последњи пут 2009. године, али никад нису завршени", казао је Керн.

 

Државни секретар је, такође, подсетио да је раније изграђен део северног крака Коридора 10, од Новог Сада до Хоргоша, и истакао да упркос томе "сан Суботичана још није остварен".

 

"Вођа домаћег конзорцијума након преузимања посла (од пропале Нибенс групе) била је фирма “Путеви Ужице“. Они нису могли под тим финансијским условима да завршe посао па су напустили градилиште", навео је Керн.

 

Како је рекао, први пут после три године у буџету Србије је обезбеђен мањи износ од 197 милиона динара и Влади ће бити предложено да за недостајуће идејне пројекте буде опредељено око 30 милиона динара, а преосталих 167 милиона за завршетак једне деонице од постојећег аутопута до раскрснице са Биковачким путем.

 

"Тако би могли да остваримо још један прикључак Суботице на аутопут, а значајно је што се у јужном делу града налази више индустријских објеката и теретни саобаћај могао би да се пребаци на Ипсилон крак", истакао је Керн.

 

Према његовим речима, Влада би ускоро требало да донесе закључак о расподели тих 197 милиона динара, након чега би се у фебруару направила тендерска документација, како би већ у априлу могли да почну радови.

 

Траса Ипсилон крака ће ићи од аутопута на тзв. Биковачкој петљи јужно од Суботице, затим преко Чантавирског пута и пруге Београд - Суботица до Келебије.