RSS

You are here

Не користи се 350 км пруга, за два месеца детаљна анализа

 

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, проф. др Зорана Михајловић је изјавила данас да се не користи више од 350 километара пруга и да ће у наредна два месеца бити готова детаљна анализа шта ће бити са пругама које нису профитабилне и важне за државу.

 

Михајловић је рекла новинарима да ће та анализа показати које су пруге профитабилне и морају остати државне и стратешке, а које могу бити уступљене на коришћење приватницима, уколико локалне самоуправе буду заинтересоване да распишу јавне позиве.

 

Према њеним речима, железница има 3.600 км пруга и тренутно се не користи више од 350 км пруге, али морају да издвајају новац за њихово одржавање, иако нема ниједног воза који тим пругама иде.

 

Она је на питање да ли је тачно да ће држава укинути 800 км пруга рекла да Министарство не може да одлучује шта ће да се затвара од пруга, али да се о томе праве студије, што је такође, део реформисања железнице.

 

Она је подсетила да је прошле године усвојен Закон о железници којим је омогућено да држава не буде једина која ће да ради на пругама него да се да могућност локалним самоуправама, а оне путем јавног конкурса неким приватним превозницима да могу да раде на одређеним пругама.

 

“Не мислим на власништво над пругама, јер то је као код електричне енергије - не можете дати власништво над преносном мрежом, али можете дати могућност да се појави неко други ко ће да финансира одржавање пруга и возове”, рекла је Михајловић.

 

Како каже, у Министарству већ разговарају са свим локалним самоуправама како би видели колико су оне спремне да учествују у таквим стварима.

 

„Ако оне немају финансијска средства да видимо да ли су спремне да расписују јавне позиве и онда ћемо имати јасну слику“, додала је Михајловић.

 

Она је рекла и да је предвиђена либерализација железничког тржишта.

 

“То је сигурно део који ћемо понудити локалним самоуправама, ако им треба дајте јавни позив и финансирајте и нека се појави неко други. То је у духу отварања тржишта”, поручила је Михајловић.