RSS

You are here

Нема малих пројеката, важно је само да доприносе развоју

 

Држава ће радо помоћи људима са добрим идејама јер за нас нема малих и великих пројеката већ само неуспешних на које не треба трошити време и успешних који доприносе развоју заједнице али нам и стварају радна места, а свако је значајно, поручила је данас потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић приликом потписивања уговора са носиоцима пројеката цивилног сектора које ће у 2016. суфинансирати Министарство.

 

“Потребно нам је што више успешних пројеката јер само тако, заједно, можемо сви да допринесемо развоју наше земље”, рекла је Михајловић.

 

Она је у Влади Србија потписала уговоре за суфинансирање 23 пројекта у укупном износу од 20 милиона динара колика је била вредност и прошлогодишњих подстицаја пројектима које кандидују представници цивилног сектора и невладиних организација.

 

Министарство суфинансира највише 80 одсто укупне вредности пројекта,односно  највише 1,5 милиона динара по пројекту. Сви пројекти трају највише шест месеци, односно до краја 2016. године док њихова реализација почиње одмах.

 

На конкурс је током марта месеца пристигла 81 пријава а пројекти којима је одобрен новац тичу се унапређења безбедности саобраћаја, афирмације водног саобраћаја,  унапређења услова социјалног становања, претварања напуштених пруга и некоришћених станичних зграда у објекте који имају различите намене.

 

Циљ је да су пројекти усмерени ка активностима којима се постиже и реализација стратешких циљева Министарства у области грађевинарства и саобраћаја.

 

У 2015. години Министартсво је објавило два јавна конкурса и укупно суфинансирало 39 пројеката. Међу добрим примерима су пројекат Удружења “Павлос” из Власотинца у коме је учествовало 100 грађана а који је за резултат имао саниран пешачки мост и металну заштитну ограду на мосту на реци Шишавици у селу Доња Ломница. Даље, Удружење “Југоциклинг кампања” из Београда је кроз пројекат који је суфинансирало Министарство евидентирало напуштене пруге у Србији.

 

“Ови примери нам показују да се са добрим идејама може пуно урадити и са не тако много новца”, закључила је Михајловић и потписницима уговора пожелела успешну реализацију пројеката.