RSS

You are here

Неопходна активна заштита жена у Србији

Координационо тело за родну равноправност Владе Србије којим председава потпредседница проф. др Зорана Михајловић апелује да се све организације које се у Србији боре за родну равноправност и заштиту жена активно и снажно укључе у ову борбу како би се жене у Србији максимално заштитиле од насиља.

 

Поводом најновијег случаја убиства жене јуче у Београду, која је насилника пријављивала полицији али је ипак платила животом, сматрамо да се под хитно кривично дело прогањања мора наћи у склопу Кривичног законика.

 

Насиље у породици, партнерско насиље и свако друго насиље над женама мора се уврстити у приоритет свих институција јер жене у Србији недовољну институционалну заштиту плаћају животима.

 

Координационо тело је усвојило Акциони план на седници одржаној прошле недеље који већ у првој активности предвиђа израду предлога измена и допуна кривичног законодавства у Републици Србији у вези са спречавањем насиља над женама.

 

У Министарству правде образована је Радна група за израду радне верзије закона о измени и допуни Кривичног законика у коју ће се Координационо тело активно укључити а која ће бити у складу са међународним стандардима у овој области.

 

Ту се пре свега мисли на Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици коју је Србија ратификовала.

 

Члан 34 ове Конвенције обавезује државе да “предузму неопходне законодавне или друге мере и обезбеде да намерно понашање понављањем претњи упућених другом лицу, које узрокују да се лице плаши за своју безбедност, буде законски кажњиво”.

 

Нама, међутим, нису неопходне само међународне обавезе за заштиту жена у Србији већ активно укључивање свих релевантних институција јер око тога постоји консензус у читавој Влади, међу свим институцијама као и у друштву у целини и то ће бити приоритет Владе Србије.