RSS

You are here

Нећемо дозволити да жене остану неискоришћени потенцијал

Укључивање родне равноправности у програмске буџете веома је важно у борби против родне неравноправности  како жене не би остале неискоришћени потенцијал, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је након отварања семинара на тему родно одговорног буџетирања у Републици Србији у Хотелу "Зира" у Београду рекла да ће буџет Србије за 2016. годину сасвим сигурно бити родно сензитиван.

 

"То не значи никакве повластице за жене, никакав посебан буџет за њих, већ све оно што се планира у борби против родне неравноправности која постоји и омогућиће да се кроз буџет води рачуна да се једнако троши на оба пола. Нећемо да дозволимо да жене остану један неискоришћени потенцијал", рекла је она.

 

То практично значи, додала је, да када се буџет буде правио на локалу или на нивоу државе и када се планира трошење средстава, да се оно планира и у односу на то какво је стање у родној равноправности.

 

Михајловић је казала да је одржавање семинара и размена искустава веома значајно за Србију.

 

Министарка Михајловић је наводећи пример, рекла да се у једној локланој самоуправи одваја новац за подстицаје у пољопривреди (за сточарство) и то је практично одвајање за мушкарце који воде газдинство и запитала се зашто део који би се могао определити за повртарство не би омогућио да буду радно заступљене и жене.

 

"Дакле, мора да се води рачуна и о томе, буџет није ни мушки ни женски, али мора да се води рачуна на који начин се он троши", рекла је Михајловић.

 

Она је указала да је Србија питање родне равноправности подигла на виши ниво, и да је формирано Кординационо тело за то.

 

Михајловић је рекла да је важно да се изборимо са родном неравноправношћу, са свим предрасудама и стереотипима у друштву и да исправимо све грешке како би систем функционисао.

 

Директорка УН Wомен у Србији Асја Варбанова указала је да је циљ да Србија буде лидер у томе и да је зато важна размена искустава будући да је та организација подстакла принцип родног одговорног буџетирања у више од 70 земаља.