RSS

You are here

Нова подршка ЕУ унапређењу одрживости малих предузећа

 Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић присуствовао је јавном састанку Управног одбора ЕУ ПРО програма у Сокобањи. Он је казао да је програм ЕУ ПРО јединствен програм у Србији по броју општина које обухвата, као и разноврсности и броју пројеката који се финансирају из средстава Европске уније, а успешно их спроводи УНОПС, у партнерству са Министарством за европске интеграције.

 

Лакићевић је овом приликом, са представницима делегације ЕУ, Министарства за европске интеграције и председником општине Сокобања, обишао радове на реконструкцији постројења за прераду питке воде „Царина“ и на замени азбест цементних цеви, која се реконструише у кроз ЕУ ПРО развојног фонда. Уз подршку ЕУ и Владе Србије од скоро 750.00 евра, општина Сокобања ће кроз реконструкцију постројења за прераду воде за пиће „Царина“ и изградњу 2.700 метара нове примарне водоводне мреже моћи да реши проблем водоснабдевања и несташице воде, са чим се суочава годинама уназад. Шефица Канцеларије УНОПС-а Микела Телатин навела је да ће пројекат унапредити туристички потенцијал општине, привући инвеститоре, отворити нова радна места, али и унапредити квалитет живота локалног становништа.

 

На састанку је представљен досадашњи напредак који се огледа у 224 одобрена пројекта вредна преко 18 милиона евра. Тренутно кроз програм 56 локалних самоуправа реализују 96 пројеката из области инфраструктуре, израде планске и техничке документације и увођена географских информационих система. Важан успех остварен је кроз подршку дату у виду опреме за 94 предузећа која су отворила 115 нових радних места.

Активности ЕУ ПРО, програма који доприноси равномернијем друштвеноекономском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: региону Шумадије и западне Србије и региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).