RSS

You are here

Одговори на питања магазина "Diplomacy & Commerce"

Сведоци смо бројних политичких и друштвених турбуленција које могу да проузрокују прекрајање политичког и друштвеног поретка не само на глобалном нивоу, већ и у Србији. У којој мери оваква дешавања могу да успоре или зауставе процесс интеграције у ЕУ?

- Нема дилеме да је пут Србије Европска унија и да је будућност наше земље и грађана у ЕУ. Брзина пута Србије ка ЕУ свакако да зависи од темпа спроведених реформи и стандарда које је Брисел поставио пред нас, али да не буде дилеме, много више зависи од решења питања Kосова. Зато постизање компромисног решења за Kосово није само решавање питања историјских односа Срба и Албанаца, већ и питање решавања будућности наше земље. Само политички стабилна, економски моћна и војно неутрална Србија може на задовољавајућ начин да реши питање Kосова и зато свака врста популизма, лажног патриотизма, неразумевања света у коме живимо Србији може нанети велику штету.

Ускоро нас очекују парламентарни избори за које део опозиције најављује бојкот. Да ли је такав приступ олакшавајућа или отежавајућа околност за владајућу структуру?

- Одавно сам најавила да ће политика бојкота доживети дебакл. Последње одлуке опозиционих локалних лидера да одустану од бојкота само је финале лоше режиране представе. Није да лидери Савеза за Србију неће на изборе јер им изборни услови нису добри, већ зато што знају да не могу да добију подршку грађана и да ће на изборима изгубити. У Србији грађани на изборима бирају своју власт, а не на улици, и наша земља која иде ка ЕУ нема луксуз да може себи да приушти рушење демократских правила.