RSS

You are here

Одговори на питања Радија Слободна Европа - сарадња с кинеским компанијама, клаузуле о поверљивости

Радио Слободна Европа недавно је од вашег министарства добио одговор да је недоступан увид у Меморандум о сарадњи у вези са реализацијом пројекта „Београдски метро“, који је у априлу 2019. године потписан са кинеском компанијом „Пауер Чајна интернешенел груп лимитид“, јер је одредбом меморандума предвиђено да „ниједна страна неће објавити или ставити на увид било коју информацију у вези са меморандумом без претходне сагласности друге стране“.
Без обзира на конкретан случај, желео бих да вас замолим за  кратку изјаву о томе да ли се такве одредбе уносе на захтев Kине, да ли је то уобичајена пракса када се послује са компанијама из Kине или НР Kином, да ли су предвиђени (и евентуално какви) пенали у случају да се та одредба прекрши? Такође, интересује ме и да ли је таква пракса, по вашем искуству, уобичајена и када се послује са другим државама (односно компанијама из других држава)?


Kад говоримо генерално о сарадњи са кинеским компанијама, подсећамо да постоји потписан Споразум о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре између Владе Републике Србије И Владе НР Kине из 2009. године, који је основ за потписивање комерцијалних уговора са кинеским компанијама.
Kлаузуле о поверљивости су уобичајене за ову врсту уговора, која је препозната и у нашем правном систему, а сви кровни споразуми или уговори подлежу процедури ратификације, односно након ратификације имају снагу закона.
Досадашње искуство сарадње са кинеским компанијама на реализацији великих инфраструткурних пројеката је углавном позитивно, кад говоримо о поштовању уговора, ефикасности и квалитету реализације пројеката, партнерском односу са кинеским компанијама, ангажовању српских фирми као подизвођача, набавци домаћег грађевинског материјала и опреме, што даје позитивне ефекте по српску привреду.