RSS

You are here

Одговори на питања САТ медија групе - транспорт

Да ли мера забране кретања односи на возаче у међународном транспорту?

 

Не односе се. Домаћи и страни возачи у међународном траспорту могу да управљају теретним моторним возилима од 00-24.


Да ли се мера забране кретања односи на возаче у домаћем транспорту?

 

Не уколико возач поседује дозволу МУП-а за кретање/вожњу у време полицијског часа.


Који је поступак за добијање дозвола за кретање у време забране? Колико траје овај поступак?

 

Фирме за друмски транспорт се обраћају Министарству привреде на имејл vanrednostanje@privreda.gov.rs (excel tabela), након чега уколико је све у реду МУП издаје дозволу у року од 1-2 дана. Напомена: МГСИ није надлежан за ову процедуру.


Имајући у виду важност друмског транспорта за снабдевање грађана и привреде и неопходност да се заштити здравље возача, да ли су обезбеђени посебни канали за набавку заштитних средстава и опреме за возаче?

 

Фирме за друмски транспорт се упућују на ПКС или директно на произвођаче ове опреме.


Да ли возачи које полиција свакодневно проверава да ли су на адреси становања, смеју уопште да крену на пут (међународни транспорт)?

 

На сајту Министарства здравља налази се обавезујуће саопштење за возаче у међународном транспорт и може се видети на следећем линку: https://www.zdravlje.gov.rs/vest/346807/saopstenje-za-sve-vozace-u-medjunarodnom-transportu.php:  “Возачи у међународном транспорту морају поседовати уговор о раду, а када дођу из иностранства, радно време треба да проведу максимално у кабини камиона, поред камиона (за време утовара/истовара), у пословним просторијама предузећа у ком раде или у својој кући у самоизолацији до наредног одласка на пут. Потребно је да се возачи јављају сваког дана путем телефона надлежном заводу, односно институту за јавно здравље и да пријаве своје здравствено стање док су у Републици Србији.”

 

С тим у вези, полицијски службеници могу да проверавају да ли се возачи придржавајју наведеног саопштења и уколико их се не придржавају возачи ће сносити последице. У претходном периоду када су санитарни инспектори издавали Решења за самоизолацију возачима на граничним прелазима приликом уласка у РС полицијски службеници су интензивно проверавали да ли се возачи налазе на адреси становања.

 

На који начин се обавља продужење регистрације теретних и прикључних возила?

 

Према информацијама из МУП, продужење регистрације и добијање регистрационих налепница за теретна прикључна возила се може завршити на техничким прегледима. Уколико превозници имају проблема са овлашћеним техничким прегледима, који су добили инструкције за поступање,треба посредством својих удружења да се обрате надлежном министарству.