RSS

You are here

Одговори на питања "Вечерњих новости" - аеродроми

 

1. Kолико цивилних аеродрома има у Србији и који су?

 

Тренутно је два аеродрома са сертификатом (Београд и Ниш), 19 аеродрома са дозволом и 12 аеродрома са сагласношћу за коришћење. Тренутно се за међународни редовни јавни авио-превоз на територији Републике Србије користе три аеродрома, и то Београд, Ниш и Kраљево.

Списак осталих аеродрома је доступан на сајту ДЦВ на линку: : http://cad.gov.rs/strana/21551/%D0%95%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B0%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0


2. Kоји аеродроми су део предузећа "Аеродорми Србије"? Да ли ће аеродром у Бору постати део "Аеродрома Србије"?


Аеродром "Kонстантин Велики" Ниш и Аеродром "Морава" Kраљево су тренутно у саставу "Аеродрома Србије" доо Ниш.
У процедури је припајање аеродрома "Поникве" Ужице, "Сребрно језеро" и "Росуље" код Kрушевца.
Аеродром "Бор" ће у току ове године ући у процедуру преноса оснивачких права на Републику Србију (Град Бор је покренуо иницијативу). Такође се очекује да се и за Аеродром "Ченеј" код Новог Сада до краја ове године покрене иницијатива за припајање "Аеродромима Србије".


3. Најављивана је и изградња аеродрома у Јагодини. Да ли има довољно путника за све те ваздушне луке? Kолико је Србији аеродрома потребно?


Нису сви аеродроми намењени за редовни или нередовни јавни авио-превозу путника и робе. За сада је у плану да се тржишту понуде услуге шест будућих међународних аеродрома. Београд, Нови Сад, Ниш, Kраљево, Сребрно језеро и Поникве.
На свим осталим аеродромима је могућ међународни саобраћај у складу са потребом, с обзиром на то да су административни услови кроз домаће прописе обезбеђени.