RSS

You are here

Ово ће бити рекордна година у изградњи и обнављању путева

Ове године ће бити рехабилитовано 150 километара путева у Србији, у вредности од скоро 60 милиона евра, изјавила је данас потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је данас разговарала са представницима путарских предузећа у Србији поводом почетка грађевинске сезоне како би се уверила да се планови несметано могу реализовати и како би чула проблеме путарских предузећа.

 

„Желим да чујем на које начине држава може да помогне, са циљем да 2015. буде најбоља до сада“, поручила је Михајловић путарима у Палати Србије.

 

Она је, након састанка са представницима више од 70 путарских предузећа, изјавила да се ти радови финансирају из кредита Светске банке, Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој који износи укупно нешто више од 400 милиона евра за обнову путева у Србији.

 

 

"Јавни позиви су завршени по критеријумима Светске банке и посао за ову годину су добиле домаће фирме", истакла је Михајловић.

 

Она је поручила да је циљ да се домаће фирме ангажују на градњи путева и подсетила да су у претходном периоду на Коридору 10 као главни извођачи биле ангажоване стране фирме, док су домаће радиле као подизвођачи.

 

„Пре 20 година грађевинарство је било наш најбољи извозни производ, данас је важно да подигнемо ову индустрију и да она у наредних 10 година има удео у БДП-у између шест и осам одсто“, истакла је Михајловић.

 

Она је позвала компаније да се удружују у конзорцијуме, довољно јаке, да могу да обезбеде банкарске гаранције и најавила да ће на ову тему имати састанак и са банкарима који могу да помогну путарским предузећима да лакше долазе до посла јер је циљ да се што више ангажује домаћа оператива.

 

Михајловић је рекла да је остала још једна неуговорена деоница на Коридору 10 на југу, Српска кућа - Левосоје, у дужини од осам километара и позвала домаће фирме да се удруже и конкуришу за добијање тог посла.

 

Она је поновила да нема разлога да Србија поништи кредите за путну инфраструктуру,пошто је реализација пројеката у току.

 

 

"Не постоји разлог да се било који кредит (за градњу путева) врати. Надзор постоји, извођачи постоје. Не постоји ништа што је уговорено, а да се новац не троши", истакла је.

 

Михајловић је указала и на потребу одговорног управљања пројектима указујући да извођачи на јужном делу Коридора 10 кроз Србију дугују око три милиона евра подизвођачима и најавила да ће бити замењени извођачи који нису били у стању да обаве 10 одсто посла у претходних неколико година.

 

"Објашњење за дуг које смо добили од извођача није задовољило ни мене ни моје сараднике, па смо одлучили да се у току ове недеље се састанемо и видимо како то да решимо", рекла је Михајловић новинарима.

 

Она је истакла да за сваки пројекат постоји утврђена динамика која мора да се поштује.

 

"Неки извођачи за све ове године нису урадили ни 10 одсто посла и спремни смо да раскидамо такве уговоре и бирамо друге извођаче, јер ако неко за две, три или четири године уради само 10 одсто онда тешко да ће завршити у предвиђеном року", поручила је Михајловић.