RSS

You are here

Озакоњење нелегалне градње по 130 пута нижој цени

Нови закон о озакоњењу, чије се усвајање очекује у октобру, омогућиће грађанима Србије да нелегално подигнуте објекте по једноставној процедури и уз минималан трошак упишу као законите, најавила је у данашњем интервјуу за „Вечерње новости” потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Бесправно сазидани објекти биће озакоњени по цени нижој и до 130 пута, а шансу да озаконе своје квадрате имаће и они власници који до сада нису поднели захтев за накнадно издавање грађевинске и употребне дозволе. Таквим власницима за озакоњење биће потребан само извештај затеченог стања са елаборатом геодетских радова, као и доказ о својини, навела је она.

 

Они који су већ поднели захтев, а реч је о власницима 771.000 објеката, неће морати да подносе нове, већ ће, уколико имају потребна, већ приложена документа, платити таксу у зависности од квадратуре и намене објеката, а након тога, имовина ће бити уписана у својинску евиденцију.

 

Михајловић је рекла и да је реч о новим решењима за легализацију бесправно сазиданих здања, која би Скупштина могла да усвоји већ у октобру.

 

"У Србији данас има укупно 1.476.433 нелегалних објеката, што је 30 одсто укупног броја изграђених здања. Такво стање је неодрживо, црта мора да се повуче и зато смо припремили нови закон о озакоњењу. Али, за разлику од досадашњих, овај закон ће омогућити свима да брзо, лако и јефтино озаконе имовину", рекла је Михајловићева.

 

Упитана колико ће по новим правилима коштати легализација, Михајловићева је рекла да је тешко говорити о конкретним цифрама, јер је реч о предлогу закона који треба да прође јавну расправу и, како се нада, бити усвојен у октобру у Скупштини.

 

"Али, ако су до сада трошкови за легализацију стана од 50 квадрата у Београду били око 13.000 евра, по новом закону биће и до 130 пута мањи", најавила је Михајловићева.

 

Она је рекла и да објекти грађени на клизиштима, јавним површинама, заштићеним зонама и местима као што су национални паркови, неће бити легализовани, већ срушени.