RSS

You are here

Парафиран Споразум о ваздушном саобраћају са САД, испуњени технички услови за директне летове до Америке

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић и амбасадор САД у Србији, Мајкл Кирби, парафирали су данас Споразум о ваздушном саобраћају између Владе Србије и Владе САД, који ће омогућити успостављање директних прекоокеанских летова.

 

Михајловић је, након парафирања споразума и потписивања Меморандума о консултацијама у Влади Србије, рекла да су испуњени сви технички услови за директне летове између Србије и САД, као и да се нада да ће до њих доћи што пре.

 

Потпредседница Владе је истакла да данас "можемо да кажемо да тече период када ће наше ваздухопловне власти да се договарају око директних летова". "Посебно ми је драго да је Америчка федерална ваздухопловна администрација сврстала Србију у категорију првог реда. То у ваздухопловству значи да је Србија једна безбедна земља и земља која може да аплицира за директне летове", навела је она и додала да ће њихово успостављање бити важно и за даљи економски развој Србије.

 

"Што се тиче техничких услова, Србија је спремна. Ми сада очекујемо разговор ваздухопловних власти и даље директне договоре око тога када би могли да буду успостављени директни летови, а ја заиста верујем да ће то бити што пре, јер радимо на томе", изјавила је Михајловић. 

 

Упитана шта је све даље потребно урадити пошто Ер Србија тренутно не располаже авионима за прокоокеанске летове, али и шта је потребно у правном смислу урадити, она је одговорила да се у даљим корацима врши надзор над Аеродромом “Никола Тесла“ и над „Ер Србијом“, али и указала да су и једни и други спремни за директне летове. "Што се тиче авиона, не бринемо, јер „Ер Србија“ има на располагању разне могућности, од Ербаса 330, па до других авиона који одговарају за такве летове", рекла је она.

 

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби је поручио да очекује да у не тако далекој будућности будемо у прилици да директно летимо између САД и Србије. "Што се тиче Влада САД и Србије, мислимо да се ради о месецима, али је боље поставити то питање компанијама које треба да успоставе диркетне летове. Компаније су те које остварују профит. Ми као Владе то не чинимо", рекао је Кирби.

 

Он је додао да овај споразум о отвореном небу говори да ће више компанија имати могућност да лети и имати директне летове. "Да ли ће то бити Њујорк, Чикаго или Лос Анђелес, све опције су отворене и зато компаније морају знати чиме располажу да би на крају и зарадиле на свему томе", рекао је он.