RSS

You are here

Похвале Светске банке за реформу железнице и побољшање пословног амбијента

Србија је успешно започела реформисање железнице, а досада спроведене реформе пословног амбијента побољшале су рејтинг земље на листи “Дуинг бизнис“ Светске банке, оцењено је, између осталог, током посете Сирила Милера, потпредседника Светске банке за регион Европе и Централне Азије Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Милер је на састанку са представницима Министарства честитао на досадашњим резултатима у процесу реформи у сектору железница, где од августа функционишу четири одвојене компаније, а реформе се одвијају по плану, укључујући отварање железничког тржишта у Србији, процес рационализације броја запослених и анализу рентабилности железничких линија.

 

Државни секретар Миодраг Поледица истакао је да се тренутно изводе радови на око 250 километара аутопутева на Коридору 10 и Коридору 11, чијим завршетком ће Србија заиста постати транспортно чвориште региона.

 

На састанку је речено да би до краја године Коридори Србије требало да повуку сав новац који је досад уговорен са Светском банком, што ће допринети бржем завршетку изградње на преосталим деоницама. Милер је истакао важност ефикасног коришћења уговорених средстава, који омогућавају отварање нових радних места у регионима где се граде нови путеви.

 

Такође, у оквиру Пројекта рехабилитације путева и унапређења безбедности у саобраћају, где је Светска банка један од финансијера, тренутно се изводе радови на шест деоница, који ће бити завршени до 1. јула. Током четири године спровођења, кроз овај пројекат биће рехабилитовано укупно 1.100 километара регионалних путева у Србији.

 

Делегација Светске банке похвалила је досадашњи рад Радне групе за побољшање рејтинга Србије на листи “Дуинг бизнис”, на чијем челу је потпредседница Владе, проф. др Зорана Михајловић. Померање Србије са 91. на 59. место ове листе конкурентности  остварено је највише захваљујући бржем издавању грађевинских дозвола, а од 1. јануара дозволе се издају искључиво електронски.

 

У децембру 2015. године издато је 56,4 одсто више грађевинских дозвола него у истом периоду 2014. године, а просечно време издавања скраћено је са 264 на мање од 30 дана. Радна група направила је двогодишњи акциони план са приоритетима, а радиће упоредо и на поправљању рејтинга Србије према рангирању Светски економског форума.