RSS

You are here

Покрајинска влада да изврши обавезе за Жежељев мост

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Дејан Трифуновић апеловао је данас на Владу АП Војводине да преузме мере за извршење преузетих обавеза како би пројекат "Жежељев мост" могао да буде настављен.

"Верујемо да ће разум пресудити и да ће влада АП Војводине преузети своје обавезе и да ће извршити ту реализацију. Министарство је понудило три решења, две су могућности које воде ка решењу и очекујемо да ће у том смислу влада Војводине и поступити. Ово је апел јер може доћи до прекида радова 27. априла и то одговорна лица из покрајинске Владе добро знају", рекао је Трифуновић.

Он је рекао да постоји најава да би извођач радова 27. априла могао да напусти градилиште и указао да Mинистарство у овом пројекту није уговорна страна, већ је препознало могуће угрожавање јавног интереса и учинило све да до реализације пројекта дође.
Трифуновић је подсетио да је Mинистарство прошле недеље упутило покрајинској влади молбу и предлог за решење, али до сада ништа није предузето.

Уколико се пројекат не реализује доћи ће не само до арбитражног поступка, судског спора, одштетних захтева, већ и до пролонгорања пројекта у недоглед, а то ће утицати и на реализацију пројекта Београд-Будимпешта, рекао је Трифуновић.

"Када је у питању тај пројекат ми смо 15. априла, како српска тако и мађарска страна, доставили студију оправданости кинеској страни. Крајем маја очекујемо финалну студију оправданости од кинеске стране", нагласио је он.

Трифуновић је подсетио да се Жежељев мост налази на траси Коридора 10, на међународном железничком правцу Београд-Нови Сад-Суботица- мађарска граница, а то је разлог више због чега је реализација овог пројекта нужна.

Он је подсетио да се Mинистарство прошле године у мају, за време поплава, директно укључило како би помогло овом пројекту иако није уговoрна страна.

У пројекту Жежељев мост уговoрне стране су Делегација ЕУ са једне и АП Војводина и град Нови Сад са друге стране, рекао је он.
Сада се вештачки изазива проблем, рекао је Трифуновић и додао да пројекат већ касни и да се његова реализација очекује у другој половини 2016. године.