RSS

You are here

Положен камен темељац за изградњу 30 кућа за Роме у Старој Пазови

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић положио је са председником општине Стара Пазова, Ђорђем Радиновићем, камен темељац за изградњу кућа за 30 ромских породица у Фрушкогорском насељу.

 

Вредност пројекта под називом „Спровођење трајних решења за становање и побољшање физичке инфраструктуре у ромским насељима“ ИПА 2013 - Грант шема је 9,2 милиона евра и спроводи се у 13 општина и градова у Републици Србији.

 

Стара Пазова је једна од општина која је корисник овог пројекта. Инвестициона вредност пројекта за Стару Пазову је 1.038.882,65 евра, од чега Делегација Еврпске уније у Србији финансира 85%, а Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и општина Стара Пазова 15%.

 

Пројекат предвиђа изградњу 30 нових кућа, од укупно 1.420 м2. Изградњом кућа које се налазе у Фрушкогорском насељу биће задовољене потребе за становањем 120 припадника ромске заједнице. Поред ових радова, предвиђена је изградња 300 м пута који пролази кроз неформално насеље, 500 м канализационе мреже, изградња 550 м водовода, као и 1.000 м гасовода са прикључењем на општинску гасоводну мрежу.

 

Лакићевић је казао да Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период 2016-2025. године, којим председава потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић, улаже велике напоре у процес инклузије Рома у нашој земљи.

 

Он је додао да на примеру пројеката који се имплементирају преко Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, али и свих активности и резултата које постиже Владино Координационо тело за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у нашој земљи и озбиљности којом смо приступили овом послу, произилази да Влада Републике Србије има приоритетне и јасне циљеве и опредељеност да одлучним корацима гради нове вредности и унапређује стандард живота наших грађана, а делегација Европске уније у Србији  и локалне самоуправе заиста дају огроман допринос у оквиру својих надлежности.

 

Лакићевић је истакао улогу и значај потпредседнице Владе у процесу инклузије Рома и Ромкиња, нагласивши да су ово једини пројекти у Републици Србији путем којих се конкретно ради за ромску популацију. Најавио је наставак спровођења пројеката и још већа улагања у области социјалног становања.