RSS

You are here

После пола века, 130 км пруга у овој години

Српске железнице и компанија руских железница "РЖД Интернешнал" потписали су данас уговор о реконструкцији и модернизацији три деонице Коридора 10 на југу Србије укупне дужине 46 километара, а радови би требало да почну у првом кварталу наредне године.

 

Потписивању уговора у Железницама Србије присуствовали су потпредседница владе и министарска грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић и нови председник руских железница Олег Белозјоров, који су пре тога отворили реконструисану деоницу Коридора 10, од Руме до Голубинаца, дугу 18 километара, тако што су заједно прошли возом ту деоницу.

 

Уговор о модернизацији три деонице на југу Србије, вредан је 26,4 милиона долара, а радови ће бити финансирани руским кредитом, који је намењен српским железницама укупне вредности од 800 милиона долара.

 

Уговор су потписали генерални директор предузећа Инфраструктура железнице Србије Горан Максић и генерални директор РЖД Интернешнал Сергеј Павлов, а деонице које ће бити модернизоване су Винарци- Ђорђево 15 километара, Врањска Бања- Ристовац 17,7 и Бујановац-Букаревац 13,7 километара.

 

Михајловић је том приликом поручила да ће Србија ове године модернизовати 130 километара пруга, као и да ће у наредне три године бити модернизовано укупно 500 километара пруга.

 

"Настављамо модернизацију српских железница, пре око недељу дана смо отворили реконструисану пругу Сопот- Космајски Колачевац, где је брзина повећана са 30 на 120 километара на сат, а данас смо отворили такође Рума -Голубинци, где је такође брзина повећана на 120 километра на сат", рекла је Михајловић.

 

Она је поручила да је реализација руског кредита заједнички максимално убрзана и додала да је вредност тренутних пројеката у железничкој инфраструктури 1,5 милијарди евра и додала да ће Србија ускоро имати модерну и развијену железницу.

 

"Верујем да ћемо имати модерну, развијену железницу и захваљујући процесу реформисања, добити развијену команију", рекла је она.

 

 

Михајловић је поручила да и у наредном периоду неће бити никаквих кашњења у реализацијии пројеката који се финансирају руским кредитом.

 

Белозјоров, који је први пут у посети Србији, рекао је да се већ види резултат сарадње српских и руских железница, и изразио очекивање да ће та сарадња бити настављена и након реализације руског кредита, која ће бити завршена у наредне три године.

 

Он је рекао да први пут долази у посету Србији управо на потписивање новог уговора и отварање реконструисане деонице.

 

"Овде већ имамо резултате и преспектвиу, немамо само инвестиције већ и заједничку обуку и показали смо да умемо да радимо заједно. Надам се да ћемо размотрити и наћи нове пројекте", рекао је Белозјоров и захвалио потпредседници Владе на подршци у реализацији пројеката.

 

Потписивању уговора присуствовао је и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, који је истакао да железница не само да повезује људе већ и даје импулс развоју привреде.

 

Према његовим речима, стање железнице у некој држави одсликава и стање у коме се налази њена привреда.

 

 

Чепурин је рекао да ће билатералне везе Србије и Русије добити додатни импулс захваљујући посети премијера Србије Александра Вучића крајем октобра Москви, као и да ће посебна тема бити железнице.

 

Када је реч о три деонице на југу Србије, прво ће почети да се граде Врањска Бања - Ристовац и Бујановац -Букаревац, у првом кварталу наредне године, док ће радови на деоници Винарци - Ђорђево поцети у трећем кварталу 2016.

 

Када је реч од три деонице Коридора 10 на северу Србије, укупна дужина је 65,7 километара.

 

Већ су отворене деонице Сопот Космајски - Ковачевац и Рума - Голубинци и трећа деоница Мала Крсна - Велика Плана, на којој крећу радови на ремонту, почетком октобра.

 

Укупна вредност радова на модернизацији те три деонице је 48,7 милиона долара.