RSS

You are here

Последња шанса за озакоњење бесправних објеката

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, поручила је данас на отварању јавне расправе о Нацрту закона о закоњењу објеката, чије се усвајање очекује до краја октобра, да је то последња шанса за власнике скоро милион и по бесправно изграђених објеката у Србији.

 

"Овај закон мора дати резултат у наредних шест месеци. Он треба да омогући да држава коначно зна шта има на својој територији, али и да сви они који су нелегално градили објекте, било да су грађани или привреда, имају документ који им омогућава да тe објектe могу нормално да се користе у наредном периоду", истакла је Михајловић на скупу у Привредној комори Србије.

 

Она је поновила да постоје само две могућности - да се објекти озаконе или да буду срушени. "Нема новог закона, неће бити продужетака. Наша жеља је да подвучемо црту и да оставимо у прошлости оно што нисмо решавали у претходних 18 година", рекла је Михајловић.

 

Она је додала да би закон требало да буде усвојен до краја наредног месеца, као и да ће почети да се примењује осам дана након усвајања. Према њеним речима, закон o озакоњењу објеката неће имати подзаконска акта, с обзиром да је све већ припремљено.  "Наш циљ је јавни интерес грађана, предлог нам је једноставан, лак и јефтин и хоћемо да Србија у наредних годину дана може да зна шта има", навела је потпредседница Владе.

 

Одговарајући на новинарско питање како ће се натерати власници нелегалних станова да их озаконе, Михајловић је рекла да ће повећање пореза на имовину за те власнике свакако бити један од начина. "Ако неки станар не жели да озакони стан, постоји неколико могућности, а једна на коју ћемо сигурно ићи јесте повећање пореза на имовину", рекла је Михајловић. Према њеним речима, уколико цела зграда није легална, прво она морати да се озакони, a довољно да само један од станара покрене поступак озакоњења.

 

Михајловић је поручила да држава мора да уведе ред у ту област и да ће постојати само две могућности - да се објекти озаконе или сруше, док ће у случају станова где је немогуће рушење, власници морати да плаћају већи порез.

 

Председник ПКС Марко Чадеж рекао је усвајањем закона о озакоњењу објеката бити решен проблем који није могао да се реши у претходних 18 година у Србији. "Чини ми се да ћемо коначно доћи до решења овог проблема", истакао је Чадеж.

 

Он је казао да ће тај закон имати позитивне ефекте на привреду - смањење сиве економије, увођење реда и развој  тржишта некретнина, грађевинарства и индустрије грађевинских материјала, као и омогуђавање потпуне примене Закона о планирању и изградњи.

 

Чадеж је нагласио да ће бесправни објекти бити трајно озакоњени, као и да ће решавање питања бесправне градње додатно побољшати инвестициони амбијент. "То ће држави омогућити да искористи потенцијале који нису могли да буду реализовани у условима урбанистичког хаоса и дивље градње који је владао деценијама", нагласио је Чадеж.