RSS

You are here

Потписан комерцијални уговор, креће градња пруге Београд-Будимпешта

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је вечерас у Риги, у присуству премијера Србије и Кине, Александра Вучића и Ли Кећанга, комерцијални уговор за изградњу прве деонице брзе пруге Београд-Будимпешта, као и Меморандум о финансирању читавог пројекта на територији Србије.

 

Комерцијални уговор, за реализацију прве фазе пројекта од Београда до Старе Пазове вредан 319 милиона долара, потпредседница Владе потписала је на централној церемонији Самита шефова Влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе са "Инфраструктуром Железнице Србије“ и конзорцијумом кинеских компанија “China Railway International“ i „China Communications Construction Company“.

 

Потписивањем комерцијалног уговора и Меморандума о разумевању са кинеском Ексим банком о кредитирању пројекта мађарско-српске железнице на територији Србије, омогућава се да крене градња пруге за брзине до 200 километар на сат, која ће скратити време путовања између српске и мађарске престонице на мање од три сата.

 

Уговор предвиђа да у изградњи двоколосечнe пругe од Београда до Старе Пазове, дужине 34,5 километара, домаће фирме могу да учествују до максималних 46 одсто у извођењу радова и набавци робе.

 

На вечерашњој церемонији такође је потписан и споразум о увођењу безвизног режима између Србије и Кине, који је у име Владе Србије потписао први потпредседник Владе и министар спољних послова, Ивица Дачић.

 

Михајловић је раније данас у Риги већ потписала два уговора и меморандум са кинеским компанијама. Са председником Ексим банке, Лиу Лиангом, потписан је уговор о финансирању изградње ауто-пута Сурчин-Обреновац вредан 208 милиона евра, а са кинеском компанијом "Power Construction Corporation of China” и  ЈП “Путеви Србије“, комерцијални уговор за наставак изградње Обилазнице око Београда вредан 207 милиона евра. Уговором су обухваћени радови на деоници од Остружничког моста до Бубањ Потока, дужине 19,5 километара.

 

Поред ових уговора, потпредседница Владе потписала је и Меморандум са кинеском компанијом “Huawei”, о сарадњи на развоју система управљања и телекомуникација у саобраћају и инфраструктури.