RSS

You are here

Потписан први меморандум у Софији: Договор са ЦРБЦ о реконструкцији пруге Београд-Ниш

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је вечерас у Софији Меморандум о сарадњи на пројекту реконструкције пруге Београд-Ниш са кинеском компанијом “Чајна роуд енд бриџ корпорејшн” (China Road and Bridge Corporation – CRBC).

 

“Модернизација железничког коридора 10 за Владу Србије је приоритетан пројекат, а компанија ЦРБЦ заинтересована је да у њему узме учешће. Реконструкција пруге Београд-Ниш важна је пре свега за Србију, али је неопходна и за боље повезивање железницом у читавом региону, како бисмо имали ефикасну и брзу железничку везу на целом потезу од Будимпеште до Пиреја ”, каже Михајловићева.

 

Она наводи да је први корак у реконструкцији пруге од Београда до Ниша израда пројектне документације за 198 километара ове пруге, а процењује се да је за реконструкцију потребно око 600 милиона евра.

 

Меморандум је потписан у присуству председнице Владе Ане Брнабић, на маргинама Седмог самита шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе у Софији, у оквиру којег ће сутра бити потписан и комерцијални уговор за изградњу треће деонице брзе пруге Београд-Будимпешта на територији Србије.